Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten geschreven door Petra Hoogerwerf
-
De ban op vrouwelijke werknemers bij ngo’s in Afghanistan: ‘Vrouwen staan lager in de orde dan dieren’
In augustus 2021 namen de Taliban in Afghanistan de macht over van de Amerikaanse bezetters. Sindsdien worden de rechten van vrouwen uitgehold. December 2022 brachten de Taliban bij monde van het ministerie van Economie een ban uit dat vrouwen verbood nog langer bij ngo’s te werken. Wat moet je doen: stoppen, blijven of zijn er andere oplossingen? Het is een duivels dilemma, volgens Pim Kraan van Save the Children Nederland. Een gesprek met diverse betrokkenen over de situatie in Afghanistan en de houding van ngo’s naar de Taliban.
-
25 jaar
Het Vakblad fondsenwerving bestaat 25 jaar. Gemiddeld schrijven we 110.000 woorden per jaar aan content in het blad, naast alle nieuwsbrieven en website-artikelen. Dat betekent dus minstens 2.75 miljoen woorden over ons vakgebied. Wow!
-
Vreedzaam protest tegen 17,5 miljard fossiele subsidies
Zaterdag stonden duizenden mensen boven langs de A12, het kleine stukje snelweg dat ingeklemd is tussen de Tweede Kamer en het Ministerie van EZK (o.a. Klimaat). Een symbolische plek waar rond twaalf uur honderden activisten van alle leeftijden de snelweg opliepen met spandoeken, borden en lijm. Het was de vijfde demonstratie op dit stukje snelweg.
-
Promovendus Malika Ouacha: 'Verdiep je oprecht in diasporagroepen'
Malika Ouacha zal in 2023 promoveren op het onderwerp cross-border filantropie die wordt uitgevoerd door diasporagroepen en bi-culturele filantropen in Nederland naar het land van herkomst. Aan Vakblad fondsenwerving geeft ze de primeur van haar inzichten.
-
Lijstjes
Nu het einde van het jaar nadert, buitelen de lijstjes weer over elkaar heen. De machtigste mannen en vrouwen ter wereld, de top honderd van invloedrijke vrouwen of de meest succesvolle Nederlanders.
-
Veilig Verkeer Nederland negentig jaar actief
Veilig Verkeer Nederland (VVN) bestaat in december negentig jaar. De stichting werd destijds opgericht door burgers die zich zorgen maakten over de veiligheid in het verkeer en met name de toenemende snelheid. De tijd dat er 77 auto’s met grote wielen en een coupé achter een vierkant motorblok per duizend inwoners rondreden. In de loop der jaren groeide de VVN in omvang naar honderdduizend leden. Tegenwoordig wordt de organisatie grotendeels gefinancierd uit subsidies en werkt ze samen met tal van andere organisaties en bedrijven. De missie is nog steeds: Iedereen veilig over straat. En het werk gebeurt nog steeds met hulp van diezelfde burgers: wat nu burgerparticipatie wordt genoemd. Vakblad fondsenwerving sprak met directeur Evert-Jan Hulshof en woordvoerder Rob Stomphorst.
-
Interne samenwerking bij HandicapNL: Snap wat de uitdaging van de ander is!
Alan Clayton noemde HandicapNL als voorbeeld van een Nederlandse organisatie die structureel werkt aan een goede verstandhouding tussen mensen die werken aan fondsenwerving en communicatie en bestedingen. Vakblad fondsenwerving vraagt Danielle Schutgens (directeur/bestuurder) en Jeroen van de Koppel (hoofd fondsenwerving en communicatie) hoe zij de interne samenwerking stap voor stap hebben vormgegeven.
Dit is een vervolg op het artikel 'Fondsenwervers voelen zich niet gerespecteerd door collega's', ook uit Vf 24-5. Lees het interview met Alan Clayton hier.
-
Werken aan respect
Uit onderzoek van Adrian Sergeant en Alan Clayton blijkt dat fondsenwervers zich niet gerespecteerd voelen door collega’s van de afdelingen programma’s en bestedingen. ‘De belangrijkste reden waarom fondsenwervers vroegtijdig vertrekken is gebrek aan respect van andere afdelingen’ zegt Clayton. Die opmerking kwam wel even binnen.
-
‘Fondsenwervers voelen zich niet gerespecteerd door collega’s’
De arbeidsmarkt voor fondsenwervers is krap. Hoe kunnen fondsenwervende organisaties fondsenwervers aantrekken en behouden? Adrian Sergeant en Alan Clayton deden internationaal onderzoek onder 2.700 fondsenwervers. Vakblad fondsenwerving sprak met Clayton. Hij noemt HandicapNL als een organisatie die uitstekend de cultuur van de twee interne ‘bedrijven’ (afdelingen) kan verenigen en daardoor een unieke externe positie heeft. Wat is het geheim van hun succes?
Dit is een vervolg op het artikel 'Gezocht: creatieve en gemotiveerde werknemers' in Vf 24-4. Daniëlle Schutgens en Jeroen van de Koppel van HandicapNL geven in een ander artikel tekst en uitleg.
-
Loongiften: via salaris geven voor een betere wereld
Loongiften, payroll giving, zijn in Engeland een begrip. Volgens de Association of Payroll Giving Organisations (APGO) werd in het Verenigd Koninkrijk rond de 134 miljoen pond via dit systeem geschonken aan goede doelen vanuit 1,1 miljoen werknemers. Met de krapte op de arbeidsmarkt is uitbreiding van secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker. The Social Handshake, opgericht door Sandra van Beest, verbindt werkgevers, medewerkers en goede doelen via een systeem van loongiften. In korte tijd is haar sociale onderneming fors gegroeid en wist zelf ook 1,1 miljoen aan impactinvesteringen op te halen.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 3
- 4
- 5
- ...
- 7
- Volgende pagina