Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Podcastserie: Fundraising Stories

#12: Esther Vergeer over hoe ze haar sportcarrière in dienst zette van haar maatschappelijke droom: de Esther Vergeer Foundation

Esther Vergeer is misschien wel de beste rolstoeltennisster aller tijden. Terwijl ze de Grand Slam overwinningen en Paralympische medailles aaneen reeg, droomde ze van het wegnemen van praktische belemmeringen bij kinderen met een handicap die willen sporten. Zelf hervond ze, na een dwarslaesie op haar achtste, haar zelfvertrouwen terug door te tennissen. Zo ontstond de Esther Vergeer Foundation: een organisatie die ijzersterk in zijn niche is.

De Foundation heeft voornamelijk een faciliterende rol en is er voor alle prangende, praktische vragen rondom gehandicaptensport. Op sportcentrum Papendal vertelt Esther Petra over de zoektocht naar kinderen in de doelgroep, haar gedeelde doelstellingen en speciale band met Johan Cruijff en de motivatie van de Foundation om sport een vast onderdeel van leven met een handicap te maken.

#11: Lot Jens over fondsen werven voor het Prinses Máxima Centrum: alles in dienst van de missie

Sinds mei 2018 is het Prinses Máxima Centrum in Utrecht het grootste kinderkankercentrum van Europa, waar onderzoek en zorg elkaar vinden en aanvullen. Jaarlijks worden alle circa 600 Nederlandse kinderen die door kanker getroffen worden in het Centrum opgenomen. Om hun genezing te realiseren en hun levenskwaliteit zo optimaal mogelijk te maken zet Lot Jens, aanvoerder van het team fondsenwerving van de Prinses Máxima Centrum Foundation, zich met hart en ziel in.

De passie voor de missie is op alle plekken in het gloednieuwe Centrum te zien en te voelen. Lot vertelt Petra over de unieke in-house initiatieven (bijvoorbeeld de 89 ouder-kind kamers, waar ouders bij hun zieke kind in kunnen wonen), de betrokken ambassadeurs, de recente media-aandacht, en hoe de filosofie en de doelen van het Centrum in alle fondsenwervende strategieën van de Foundation terugkomt.

#10: Margreet Fros over hoe de microkredieten van Oikocredit de wereld iets eerlijker proberen te maken

Al 44 jaar houdt Oikocredit zich bezig met investeren in projecten met sociale impact in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Door microkredieten uit te geven stelt de internationale coöperatie ondernemers over de hele wereld in staat om hun eigen leven en dat van hun families te veranderen en te doen waar ze al tijden van droomden. Ze bieden de particuliere impact investeerder een praktisch beleggingsproduct, waar nog nooit iemand zijn inleg op heeft verloren. Manager Marketing & Communicatie Margreet Fros zet zich nu al zeven jaar in voor de Nederlandse vereniging, met een rechtvaardigere wereld en gelijke kansen voor ogen. 

Oikocredit Nederland werft fondsen via de 7000 leden tellende vereniging én de 14000 investeerders in het beleggingsproduct. Margreet vertelt Petra op het kantoor in Utrecht over hoe ze die twee groepen tot één grote community vormen, hoe het beleggingsproduct precies werkt, de respectvolle communicatiestrategie en over de emotionele ontmoetingen die ze had met geholpen ondernemers in Ecuador en de Filipijnen.

#9: Sascha van Veen over de groei van Stichting van het Kind door slimme telemarketing en werken met een jong team

Vijf jaar geleden maakte de nu 32-jarige Sascha van Veen de overstap vanuit de commerciële naar de goede doelen sector. Gewapend met een passie voor bovenal face-to-face fondsenwerving groeide hij door naar directeur van Stichting van het Kind. Hoewel zijn functietitel door de jaren heen veel veranderd is, ligt zijn hart nog steeds bij de fondsenwervende processen, en met succes. Stichting van het Kind haalt ieder jaar ruim 1 miljoen op voor jeugdhulp en pleegzorg.

Sascha verwelkomt Petra op het kantoor in Rijnsburg, waar veel jonge mensen aan de slag zijn, vooral in het in-house callcenter dat bemand wordt door studenten. Hij vertelt over de werkwijze van de stichting: transparantie, betrokkenheid en afspraken nakomen, de uitgekiende telemarketingstrategie en waarom het hoog tijd is dat het stoffige imago van fondsenwerving eens aangepakt wordt.

#8: Wiljan Vloet over hoe hij betekenis vindt in het leiden van de avontuurlijke, emotionele Roparun

Werken met mensen leidt als rode draad door het leven van Wiljan Vloet. Hij was de eerste zestien jaar van zijn carrière actief in de jeugdhulpverlening, daarna vervulde hij zowat alle mogelijke rollen in de voetbalwereld. Anderhalf jaar geleden keerde hij terug op het maatschappelijk front en werd hij directeur van de Roparun, een estafetteloop van Bremen of Parijs naar Rotterdam, ten behoeve van prachtige palliatieve initiatieven voor kankerpatiënten. ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven,’ noemen ze dat.

Wiljan neemt je in een openhartig gesprek mee langs het emotionele avontuur dat je beleeft als je meedoet aan de Roparun. Hij vertelt Petra over hoe zijn carrière hem heeft gevormd tot zorgzame motivator, hoe de duizenden deelnemers fondsen werven en over de ambitie om, met een klein team en veel deelnemers en vrijwilligers, onmisbaar te worden.

#7: Ronnie Degen over de Zwarte Cross en hun ludieke band met sponsoren en maatschappelijke organisaties

Terwijl hij aan de stamtafel van de lokale kroeg wat zat te ‘sprekken’, ontstond bij Ronnie Degen het idee voor de Zwarte Cross: een motorcrossrace die door de jaren heen uitgegroeide tot een driedaags familiefestival vol muziek, humor, gezelligheid en vanzelfsprekend, motorcross. Dit jaar organiseerde Ronnie’s bedrijf (De Feestfabriek – Alles komt goed) alweer de 23e editie van het festival.

Vakblad fondsenwerving toog naar Hengelo in Gelderland om met Ronnie te praten over de creativiteit en inclusiviteit die de Zwarte Cross kenmerkt. Aan Petra vertelt hij bevlogen over de eerste jaren van het festival, hoe ze samenwerken met sponsoren zonder kant-en-klare pakketten maar met veel ludieke inbreng, en hoe een samenwerking met Amnesty International tot een bezoek van Pussy Riot aan het festival leidde.

#6: Wim Leereveld over de start van de Access to Medicine Index: de lange, hobbelige tocht naar publicatie in de Financial Times

In 2003 had Wim Leereveld het idee voor de Access to Medicine Index: een spiegel voor de farmaceutische industrie om bedrijven te laten zien hoe zij hun rol nemen om iedereen toegang tot medicijnen te geven, in de hoop ze te mobiliseren om zichzelf te verbeteren. In eerste instantie vonden zijn plannen weinig gehoor, maar na vijf jaar lang en hard werken werd het einddoel toch bereikt: de Index verscheen op de voorpagina van het financiële katern van de Financial Times. Nu wordt de lijst jaarlijks gepubliceerd en geniet de Access to Medicine Foundation internationale bekendheid en (financiële) steun van overheden, goede doelen en Bill Gates.

Met trots kijkt Wim terug op die vijf jaar knokken voor de Access to Medicine Index. In zijn kantoor in Haarlem praat hij met Petra over het tactisch aantrekken en laten vieren van de teugels, serieus genomen willen worden en het belang van doorzetten, koste wat het kost.

#5: Michiel Buchel over hoe NEMO integere wetenschap én een leuk dagje naar het museum faciliteert

De immer nieuwsgierige directeur van NEMO, Michiel Buchel, probeert zijn gasten te prikkelen. Met interactieve experimenten zoals de befaamde ‘zeepbel’ probeert het museum wetenschap zo aantrekkelijk mogelijk te maken. NEMO houdt voor tachtig procent haar eigen broek op, maar voor het realiseren van onderzoeks- en uitbereidingsprojecten gaat het museum allerlei samenwerkingen aan. Het doel: bezoekers laten leren, spelen en ontdekken, zonder de wetenschap tekort te doen. Met Petra bespreekt Michiel de invloed van die balans op de fondsenwerving en het relatiebeheer van NEMO.

#4: Silvia van der Heiden geeft een kijkje achter de schermen bij de organisatie van het Nederlands Film Festival (NFF)

Eind september wordt de rode loper weer uitgerold voor het Nederlands Film Festival (NFF), het gezichtsbepalende festival van de Nederlandse filmcultuur, waar ook de Gouden Kalveren uitgereikt worden. Als algemeen directeur houdt Silvia van der Heiden alle touwtjes in handen. Om een mooi programma neer te zetten én het festival te financieren werkt de organisatie het hele jaar lang volgens een strak schema samen met haar sponsoren en subsidiegevers, met filmmakers, distributeurs, de gemeente en een groot vrijwilligersbestand. Op een hete julidag vertelt Silvia aan Petra hoe ze door deze uitdagende operatie heen ‘surft’.

#3: Babs van Geel: hoe Stichting Met je Hart van 0 naar 28 steden en 1500 vrijwilligers groeide

Eén miljoen Nederlanders van boven de 65 jaar voelen zich eenzaam. Zelfstandig wonende ouderen voelen zich niet gezien en angst, verlegenheid en het gebrek aan een sociaal netwerk helpen niet mee om die eenzaamheid te verkleinen. Babs van Geel was zich hier nooit echt van bewust, totdat ze een fotografie-opdracht deed bij Greet, een eenzame oudere. Nu zet Babs zich met Stichting Met je Hart in om bewustwording te creëren over dit thema en anderen te inspireren hiermee aan de slag te gaan. En met succes: inmiddels zorgen zo’n 1500 vrijwilligers in 28 steden ervoor dat er regelmatig ontmoetingen plaatsvinden tussen ouderen om die eenzaamheid te verzachten. Aan Petra vertelt ze hoe ze dit doet.

#2: Evelijne Bruning over werken aan het einde van de honger met The Hunger Project

Klimaatverandering en toenemende vluchtelingencrisissen hebben er de afgelopen drie jaar voor gezorgd dat honger weer groeit in bepaalde conflictlanden. Er zijn anno 2019 nog steeds 820 miljoen mensen op de wereld die elke dag onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. The Hunger Project werkt inmiddels in 13.000 communities en bereikt zo’n 16 miljoen mensen op de wereld. Als directeur van THP-Nederland zet Evelijne Bruning zich in om te bewijzen dat honger niet nodig is. Met Petra praat ze over de start van The Hunger Project, inmiddels zo’n 45 jaar geleden met niemand minder dan John Denver, en over de toekomstplannen en ambities van THP.

#1: Ilco van der Linde over de eerste €100 en het vinden van de Nelson Mandela in jezelf

Fundraising Stories kúnnen we bijna niet beter aftrappen dan met initiatiefnemer en organisator van o.a. Bevrijdingspop en Dance4Life Ilco van der Linde! Ilco zet zich al decennialang in voor allerlei maatschappelijke doelen, is zelfs benoemd tot ‘Doener des Vaderlands’ en door zijn grote nationale en internationale campagnes inmiddels een grote naam in de fondsenwervende wereld. Met Petra Hoogerwerf bespreekt hij hoe je met passie, strijd en fondsenwerving een heel eind komt. Onverschilligheid is namelijk het ergste wat er bestaat: we zijn allemaal verantwoordelijk, dus waarom zouden we dan niet samen iets doen om van de wereld een betere plek te maken? Of zoals Ilco zegt: “Be a Nelson!”

Close