Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Verdieping

RSS Feed
 • Jouw werk? Blijdschap verkopen aan je donateur

  18 juli 2024

  Twintig jaar geleden begon Bas van Breemen in het vak fondsenwerving en vond het meteen leuk. Het succes van een campagne en het effect van keuzes kan je tot op de cent berekenen. Dat betekent dat je er beter in kunt worden. Ter gelegenheid van zijn twintigjarig jubileum stelde hij een boekje samen met quotes van experts die hem een betere fondsenwerver hebben gemaakt. Een voorproefje.

  Lees meer over "Jouw werk? Blijdschap verkopen aan je donateur"
 • Dilemma's en afwegingen: fossiele sponsors in de culturele sector

  16 juli 2024

  Fossiele sponsoring in de culturele sector is de afgelopen tijd een hot topic. Sponsorrelaties met olie- of gasbedrijven, luchtvaartmaatschappijen of financiële instellingen die fossiele activiteiten financieren, worden kritisch bevraagd door klimaatactivisten. En ook vanuit de sector worden deze relaties onder de loep genomen. Wat zijn recente ontwikkelingen en hoe voeren verschillende culturele instellingen hun duurzame ambities door in hun sponsorbeleid?

  Lees meer over "Dilemma's en afwegingen: fossiele sponsors in de culturele sector"
 • De prestatieloop als sponsorloop: de infrastructuur achter hardlopen voor het goede doel

  11 juli 2024

  Voortgestuwd door de beat die door de speakers knalt, pers je er een laatste eindsprint uit, richting de boog van de finish. Je longen branden, je benen zijn verzuurd, het zweet gutst van je voorhoofd. Het publiek juicht je toe. Op de streep gooi je je armen in de lucht: het is gelukt. Een persoonlijke overwinning, die ook nog eens geld opgebracht heeft.

  Lees meer over "De prestatieloop als sponsorloop: de infrastructuur achter hardlopen voor het goede doel"
 • Relatief klein aantal bedrijven geeft aan goede doelen

  9 juli 2024

  In 2022 gaven bedrijven in Nederland naar schatting 1,8 miljard euro aan goededoelenorganisaties. Hiervan bestaat één miljard uit sponsoring en 720 miljoen uit giften. Dit is goed voor 33 procent van de totale giften in 2022. Deze schatting is beduidend lager dan die van 2020 en eerdere jaren. Onderzoeker Stephanie Koolen-Maas gaat in op de achterliggende redenen van deze dalende trend.

  Lees meer over "Relatief klein aantal bedrijven geeft aan goede doelen"
 • Projectencarrousel

  2 juli 2024

  Je zult maar fondsenwerver zijn en elk jaar voor dezelfde activiteit een beroep moeten doen op dezelfde vermogensfondsen. Telkens een projectplan en begroting maken, aanvraagformulieren inleveren en per fonds andere informatie aanleveren. De fondsenwervers van Pluryn en Levvel (Winkelmolen en Smakman) gaan onder andere op deze uitdaging in een interview.

  Lees meer over "Projectencarrousel"
 • Column De zij-instromer: Lonneke Kisman (World Vision)

  2 juli 2024

  Wie had gedacht dat die paar maanden in de kou langs de deuren ooit van pas zouden komen?

  Lees meer over "Column De zij-instromer: Lonneke Kisman (World Vision)"
 • Fondsen werven voor broodnodige extraatjes in de jeugdhulp

  2 juli 2024

  Het CBS publiceerde april 2024 dat 42 duizend jongeren niet thuis wonen, maar tijdelijk elders verblijven. Vakblad fondsenwerving dook in de wereld van de jeugdhulp met verblijf in instellingen. Aan het woord zijn fondsenwervers Caroline Smakman (Levvel) en Pascale Winkelmolen (Pluryn), werkzaam bij twee grote jeugdhulpinstellingen en Margot Ende (Stichting Het Vergeten Kind) en Bernique Tool (Nationaal Fonds Kinderhulp), beiden directeur.

  Lees meer over "Fondsen werven voor broodnodige extraatjes in de jeugdhulp"
 • Van pre-hype tot terugblik: sociale media in elke fase van je wervingscampagne

  2 juli 2024

  Veel organisaties hebben hun twijfels over de effectiviteit van de inzet van sociale media voor fondsenwerving. Traditionele methoden zoals fondsenwervingsbrieven en belcampagnes lijken vaak een hogere ROI te bieden, waarna organisaties denken: ‘Die socials, daar kunnen we niets mee.’ Maar klopt dat wel? Delphine van Belleghem geeft tips die je helpen om je fondsenwerving in elke fase van de online campagne te versterken.

  Lees meer over "Van pre-hype tot terugblik: sociale media in elke fase van je wervingscampagne"
 • Open de deuren van de bestuurskamers!

  2 juli 2024

  Vermogensfondsen hebben een bijzondere positie in onze maatschappij. Met een gezamenlijk vermogen van tientallen miljarden kunnen hun besturen werkelijk impact maken. Van groot belang daarbij is dat een bestuur besluiten neemt vanuit een breed perspectief op onze samenleving en de behoeften van hun doelgroepen. Fiona Buruma deed onderzoek naar de samenstelling van de besturen van 32 vermogensfondsen.

  Lees meer over "Open de deuren van de bestuurskamers!"
 • Geven in Nederland 2022: Nederlander minder vrijgevig voor goede doelen

  19 juni 2024

  Het totaalbedrag aan giften in Nederland is ten opzichte van twee jaar geleden gedaald. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van het filantropie-onderzoek Geven in Nederland van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), die zij woensdag presenteerden tijdens de Dag van de Filantropie 2024. Waar Nederland in het coronajaar 2020 nog 5,7 miljard aan goede doelen gaf, is dat voor het jaar 2022 in totaal 5,3 miljard euro. Als percentage van het BBP (bruto binnenlands product) gaven we nog niet eerder zo weinig (0,62 procent). De cijfers voor vrijwilligerswerk bleven zo goed als gelijk ten opzichte van twee jaar eerder: 45 procent van de Nederlanders zet zich vrijwillig in.

  Lees meer over "Geven in Nederland 2022: Nederlander minder vrijgevig voor goede doelen"
Close