Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Opinie

Vakblad fondsenwerving bied naast nieuws uit de sector en onze eigen verdiepingsartikelen ruimte voor opinie. Op deze pagina's vindt je (ingezonden) opiniestukken over filantropie, goede doelen en fondsenwerving in Nederland. Zelf een opiniestuk insturen? In dit artikel lees je hoe het werkt. 

  • Lid worden, en dan?

    4 maart 2021 om 09:00

    Beroepsmatig ben ik altijd geïnteresseerd hoe je als nieuw lid of donateur van een organisatie wordt verwelkomd. Dus toen ik de stap onlangs weer eens waagde, was ik benieuwd hoe de organisatie van mijn keuze op mijn aanmelding zou reageren. Wat zich ontvouwde, verraste me in positieve zin, en niet zo’n beetje ook.

    Lees meer over "Lid worden, en dan?"
  • Opinie: Goede Doelen staan er goed op in Den Haag

    27 januari 2021 om 14:30

    Onlangs stemde de Tweede Kamer unaniem voor twee belangrijke amendementen, die waren ingediend bij de wetswijziging van de Telecommunicatiewet inzake telemarketing. Er waren overigens meer amendementen, maar ik bespreek in dit stuk deze twee graag in het bijzonder.

    Lees meer over "Opinie: Goede Doelen staan er goed op in Den Haag"
  • Opinie: 'Kloof tussen politiek en goede doelen was nooit eerder zo groot'

    25 januari 2021 om 12:19

    Abusievelijk is dit stuk eerder als commentaar geplaatst. Dit moet echter opinie zijn.

    Als het plenaire debat over het wetsvoorstel van staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) één ding duidelijk heeft gemaakt, is het dat de kloof tussen de politiek en de goededoelensector enorm is geworden. Het wetsvoorstel ging over veel meer dan over telefonische benadering door goede doelen, maar natuurlijk was dat wel een belangrijk onderdeel. Ook al omdat vanwege het belang van de goede doelen een amendement was ingediend. Het verloop en de uitkomst van het debat was bij vlagen bizar te noemen. 

    Lees meer over "Opinie: 'Kloof tussen politiek en goede doelen was nooit eerder zo groot'"
  • Olifanten trekken de aandacht, mieren doen het werk

    18 november 2020 om 07:00

    In fondsenwervingsland woedt een discussie tussen twee stromingen: ‘donor centered fundraising’ versus ‘community centered fundraising’. Volgens het betreffende artikel op de site van Vakblad Fondsenwerving is de ‘donor centered fundraising’ (DCF) de dominante stroming en de ‘community centered fundraising’ (CCF) de criticaster van deze dominante stroming. De discussie is zo verhit geraakt dat denktank Rogare er een discussiepaper over gemaakt heeft. Rogaredirecteur Ian MacQuillin schrijft dat het probleem zich niet makkelijk laat oplossen.

    Lees meer over "Olifanten trekken de aandacht, mieren doen het werk"
  • Les 7: Wees trots op wat je met je inzet hebt kunnen bereiken

    24 september 2020 om 07:00

    Wat doe je met het volgende nummer van Vakblad fondsenwerving wanneer de founder en jarenlange hoofdredacteur plotseling overlijdt? De 'Zeven lessen van Jaap' is onze invulling van hoe wij denken dat we het beste recht kunnen doen aan dit verlies. Uit de meeste editorials van Jaap's hand was altijd wel een les te destilleren. Dat hebben we dus gedaan: eerst met een origineel editorial waar de les uit komt, en daarna een artikel van Jaap uit het recente verleden, waarin deze les terugkomt. De andere lessen vind je via deze pagina. De poster met alle lessen kan je hier downloaden.

    Lees meer over "Les 7: Wees trots op wat je met je inzet hebt kunnen bereiken"
  • Theo Schuyt: 'Neem een aandeel in je eigen theater en ziekenhuis'

    16 september 2020 om 10:30

    Als de overheid na de coronabezuinigingen een deel van de publieke sector niet meer kan betalen, kan de burger gaan meehelpen aan de zoektocht naar andere inkomstenbronnen. Dat zegt Theo Schuyt, hoogleraar filantropie aan de Vrije Universiteit Amsterdam in het dagblad Trouw.

    Lees meer over "Theo Schuyt: 'Neem een aandeel in je eigen theater en ziekenhuis'"
  • De toekomst van onze branche en ons beroep

    27 maart 2020 om 13:20

    Het gebeurt me de laatste weken steeds vaker. Een mailtje, een telefoontje of iemand die het tussen neus en lippen aan me vraagt: 'Wat vind jij nou van het samengaan van Goede Doelen Nederland en Nederland Filantropieland?' Tot op heden heb ik gezwegen en er het mijne van gedacht. Maar een uitgesproken mening heb ik wel, en die heb ik toch maar eens getracht te formuleren. Bij deze dus, voor wie er in geïnteresseerd is.

    Lees meer over "De toekomst van onze branche en ons beroep"
  • Bellen in tijden van Corona

    19 maart 2020 om 13:07

    Op zondag 15 maart 2020 werd Nederland ruw wakker geschud, ondanks het feit dat het avond was. Het Corona-virus is er, het gaat voorlopig niet weg en het is gevaarlijk. Er moesten dus beslissingen worden genomen, door politici en medische instanties, maar ook in fondsenwervend Nederland.

    Lees meer over "Bellen in tijden van Corona"
  • Geen uitzondering voor ANBI's omtrent negatieve spaarrente!

    13 februari 2020 om 10:30

    Dinsdag kondigde de Rabobank aan dat ze een negatieve rente gaat doorberekenen. De non-profit sector staat op haar achterste benen nu veel banken hun vermogende klanten een negatieve spaarrente in rekening brengen. Geld betalen voor sparen is voor iedereen vervelend, zeker ook voor goede doelen. Als gevolg roept de sector om een uitzonderingspositie voor ANBI-organisaties. Om banken ervan te overtuigen voor ANBI's een uitzondering te maken is een lobby gestart, maar het staat mij het tegen dat die pressiegroep met een fiscaal stempel, de ANBI-status, zwaait om die uitzonderingspositie te krijgen.

    Lees meer over "Geen uitzondering voor ANBI's omtrent negatieve spaarrente!"
  • Transparantie niet geholpen met foutieve informatie in openbaar register

    17 december 2019 om 07:00

    Minister Sander Dekker schrijft in oktober dit jaar in zijn brief aan de Tweede Kamer: 'De waarde van filantropie ligt niet uitsluitend in de maatschappelijke impact van goede doelen. Filantropie geeft ruimte aan burgers om vanuit altruïstische motieven een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Dit versterkt de banden tussen mensen en gemeenschappen en bevordert de sociale cohesie. Ook heeft de sector een signaalfunctie: geefgedrag drukt opinies uit over behoeften en noden in de samenleving en vervult daarmee een belangrijke functie in het systeem van checks and balances in onze democratie.'

    Lees meer over "Transparantie niet geholpen met foutieve informatie in openbaar register"
Close