Advertentie

Podcastserie: Op Locatie

#13: Will van Heugten (Leger des Heils) na zijn ervaring met casus Broekhuis: de Code Nalaten mag steviger

Will van Heugten van het Leger des Heils zat 12 september in het panel dat over de nieuwe Code Nalaten discussieerde. Zijn oordeel: de verwoording van de Code mag wel wat steviger. Met Petra praat hij over de slepende casus Broekhuis waarin het Leger verwikkeld is en hoe dat zijn visie op persoonlijke benoeming en betalen voor testamenten (nooit doen!) heeft veranderd. Hoe blijf je als fondsenwerver uit de buurt van gevaarlijke valkuilen bij nalatenschappenwerving?

#12: Elly Lont (Greenpeace) over nalatenschappen werven in de praktijk

Elly Lont is als fondsenwerver bij Greenpeace dagelijks bezig met het werven van nalatenschappen. Maar waar moet je nu in de praktijk echt op letten? Tijdens de bijeenkomst nalatenschappen van Nederland Filantropieland vertelt Elly aan Petra dat denken vanuit je doelgroep cruciaal is: zo kan je iedere generatie die bij je aanklopt een kristalhelder en passend verhaal voorleggen. Verder vertelt Elly waarom transparantie in de communicatie rondom nalaten nu zoveel belangrijker is dan vroeger en wat ze concreet met de Code Nalaten kan doen.

#11: Theo Hesen (Goed Nalaten) loodst je door de nieuwste Code Nalaten

Op 12 september was Vakblad fondsenwerving aanwezig bij de themabijeenkomst over de Code Nalaten, georganiseerd door Nederland Filantropieland. Voordat het evenement begon sprak Petra met Theo Hesen, eigenaar van Goed Nalaten en secretaris van de Commissie die de Code opstelde. Samen bespreken ze waarom de sector behoefte heeft aan de Code en nemen ze de belangrijkste punten, zoals transparantie en afhandeling, voor je door.

#10: David Burgess over het gebruik van persoonlijke verhalen bij het werven van fondsen (ENG)

Toen consultant David Burgess zijn eerste baan als fondsenwerver kreeg hij donateurs snel enthousiast voor zijn doel door met persoonlijke inbreng en zelfverzekerdheid te vertellen. Om te laten zien hoe effectief dat is laat hij tijdens de Fundraising Convention fondsenwervers zelf uit een stapel aanvragen kiezen; welke zouden ze steunen? Verder bespreekt David met gastpresentator Jolan hoe je het beste personeel voor je organisatie aanneemt en wat fondsenwervers kunnen leren van ’s werelds beste voetbaltrainers.

#9: Joe Jenkins over de ‘Code of Conduct’ voor Europese fondsenwervers en hoe de sector in de toekomst relevant blijft (ENG)

In 2015 werd de Britse fondsenwervingssector opgeschrikt door een aantal gevallen van wangedrag. Joe Jenkins, voorzitter van de Fundraising Convention en werkzaam voor de Children’s Society, schuift bij Jolan aan om te praten over de door het IoF opgestelde gedragsregels voor goede doelen om transparantie en respect te verzekeren. Ook vertelt Joe over hoe de sector dynamischer moet worden om in de 21e eeuw relevant en impactvol te blijven.

#8: Amanda Bringans (Institute of Fundraising) over seksuele intimidatie in de sector en de tocht naar erkende status (ENG)

Gastpresentator Jolan van Herwaarden sprak met Amanda Bringans, voorzitter van het Institute of Fundraising, over het proces om als instituut te worden erkend door de Geheimraad van de Britse koningin; een prestigieuze titel die de Britse fondsenwervingssector meer maatschappelijk aanzien zal geven. Amanda vertelt Jolan over wat de titel 'erkend' zou toevoegen aan de professionaliteit en diversiteit van de Britse fondsenwerverswereld. Ook praten ze over de vooruitstrevende positie van het IoF bij het bestrijden van seksuele intimidatie in de sector nadat Jolan vertelt over een badge van het Fundraising Magazine die zij het hele weekend draagt.

#7: Bas Visser van StepOrange over betaalmethoden gericht op de donateur (ENG)

Begin juli waren we op de Fundraising Convention 2019 in Londen. We spraken daar met Bas Visser over nieuwe betaalmanieren die gericht zijn op het gemak van de consument of donateur, zoals de Payment Hub van StepOrange. Fintech bedrijven produceren steeds meer nieuwe ontwikkelingen rondom digitaal betalen en Bas vertelt hoe deze mogelijkheden zorgen voor optimalisatie in je donor journey.  

#6: Hoogleraar René Bekkers over filantropie: de belofte van de betere toekomst

Filantropie wordt altijd gezien als goeddoen voor de samenleving. Maar is dat wel zo en geldt dat voor iedereen? Petra zit op de Dag van de Filantropie 2019 aan tafel met hoogleraar Filantropie René Bekkers om te praten over onderzoek naar het functioneren van filantropische organisaties en zijn oratie. Over de afname van geefgedrag in Nederland, optimisten en de waarde van filantropie binnen onze samenleving.

#5: Sharon Gajadin over Stichting Phéron en de zakelijke kant van een persoonlijk verhaal

Wat komt er op je af na het verlies van je kind? Sharon Gajadin en haar partner Paul Struik hebben het zelf moeten meemaken. Na het verlies van hun stilgeboren zoontje ontstond het idee voor Stichting Phéron. De stichting biedt o.a. een Memory Box om tastbare herinneringen te maken van stilgeboren kindjes. Hoe komt de stichting aan haar middelen en hoe kunnen zij de Phéron Memory Box kosteloos beschikbaar stellen? In deze aflevering alles over klein beginnen: (online) collecteren, vrijwilligers en samenwerken met ziekenhuizen.

#4: Adjiedj Bakas over wereldwijde trends en NGO’s

Trendwatcher des vaderlands Adjiedj Bakas bespreekt op de Nationale Vakdag Fondsenwerving globale trends en hoe deze betrekking hebben op de fondsenwerving. China, kapitalisme en de (toekomstige) arbeidsmarkt passeren de revue. Wie zijn de ‘verliezers van de vooruitgang’ en waar zijn zij naar op zoek? Wat betekent deze veranderende wereld voor NGO’s?

#3: Marloes van Deventer & Marjolein Hogeweg over webcare bij KWF Kankerbestrijding

Persoonlijke interactie is en blijft belangrijk binnen fondsenwerving. Ook bij de KWF Kankerbestrijding stromen via social media de persoonlijke berichten binnen. Na hun presentatie op de Vakdag Fondsenwerving 2019 schuiven social media manager Marloes en digital transformation consultant Marjolein aan bij Petra Hoogerwerf en bespreken hoe webcare een onmisbaar element is geworden bij de stichting.

#2: Tessa van der Salm over Tikkie & de Edwin van der Sar Foundation

Petra Hoogerwerf praat op de Nationale Vakdag fondsenwerving 2019 met Tessa van der Salm over haar passie voor haar werk bij de Edwin van der Sar Foundation, makkelijk en snel geld werven en de voordelen van het werken bij een kleine organisatie. Met de inzet van Tikkie bij hun campagne voor jongeren met hersenletsel was het hun doel om doneren makkelijker en leuker te maken. 

#1: Jesse van der Wal (onderzoeker) over non-profits en samenwerken met bedrijven

Tijdens de Vakdag fondsenwerving 2019 was Petra Hoogerwerf op locatie om de de eerste afleveringen op te nemen van de Vf-podcast serie 'Op Locatie'. In deze eerste aflevering sprak zij met Jesse van der Wal. Jesse publiceerde in augustus 2018 in het kader van zijn opleiding aan de Rotterdam School of Management een thesis over de samenwerking van ngo’s en bedrijven. Tijdens de Vakdag fondsenwerving gaf hij een presentatie of zijn bevindingen.