Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Podcastserie: In Gesprek

In Gesprek #7: Andrea Goezinne (Salesforce.org) over de kracht van digitale tools voor personalisatie en marketing automatisering

Andrea Goezinne vergaarde tijdens haar carrière een schat aan ervaring in de fondsenwervende sector, zowel als fondsenwerver en als begeleider van non-profit organisaties. Nu is ze als Senior Product Marketing Manager bij Salesforce in Zwitserland actief en houdt ze zich bezig met de ontwikkeling van digitale tools en praktische onderzoeken naar de implementatie van deze ontwikkelingen in de fondsenwervende sector.

Andrea vindt data de essentie van fondsenwerving vandaag de dag en legt in gesprek met Petra uit waarom. Ze refereert daarbij aan marketing automatisering, customer journeys en een data driven werkmethode. Op het platform van Salesforce kunnen organisaties hun data gemakkelijk visualiseren om tot een compleet en overzichtelijk 360-graden overzicht van je systeem te komen.

Verder bespreken Andrea en Petra de digitale trends in fondsenwerving, hoe virtuele tools je kunnen helpen bij werving en retentie, hoe scherpe personalisatie je boodschap versterkt en hoe je digitale infrastructuur je ook schade kan bezorgen. Tot slot deelt ze een tip waar alle goede doelen meteen mee aan de slag kunnen. Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Salesforce.org.

In Gesprek #6: Jordan van Bergen over de oorsprong van zijn succesvolle digitale initiatieven voor fondsenwerving

Jordan van Bergen is ondernemer die op vele manieren bijdraagt aan de non-profit sector. Geprikkeld door de gratis toegang tot informatie via het Internet en zijn ontevredenheid over de manier waarop hij eind jaren 90 zelf een digitale donatie deed, besloot hij Stichting GeefGratis en gratis online donatieplatform voor goede doelen Geef.nl op te richten. Twintig jaar later is Geef.nl, nog altijd opererend zonder winstoogmerk, uitgegroeid tot een wervingsgigant waarbij 5000 goede doelen organisch zijn aangesloten.

Petra noemt Jordan ‘de man van honderd miljoen’, want hij wist met Geef.nl en later ook TechSoup Nederland en de Nederlandse Giving Tuesday beweging meer dan 105 miljoen euro voor de Nederlandse goede doelen binnen te halen. In gesprek met Petra gaat hij terug naar de oorsprong van zijn succesvolle initiatieven en deelt hij zijn visie over de staat van digitale fondsenwerving. Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting GeefGratis (https://www.geef.nl/nl).

In Gesprek #5 - Mardjan Seighali (Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF) over de transitie van goed doel naar sociale onderneming

Mardjan Seighali vluchtte op haar zesentwintigste vanuit Iran naar Nederland. Vanwege haar politieke overtuigingen werd het haar daar onmogelijk gemaakt om te leven en een carrière op te bouwen. In Nederland werd ze opgevangen door Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF – een organisatie die zich inzet voor gevluchte professionals, hen wegwijs maakt op de Nederlandse arbeidsmarkt en financieel ondersteunt (60 procent als gift, 40 procent als lening).

Ondertussen staat Mardjan al ruim zeven jaar als directeur aan het roer van de organisatie die haar in de jaren negentig hielp. Vorig jaar mocht ze de Comeniusprijs in ontvangst nemen. Onder haar bezielende leiding staat het UAF middenin de transitie van goed doel naar sociale onderneming, met als doel om te werken vanuit de kracht van mensen en gesprekken, niet van geld. Aan Petra vertelt ze hoe de transitie precies in zijn werk gaat.

In Gesprek #4: Niko Koffeman (Eerste Kamerlid PvdD) over beperkende wetgeving en campagnes maken die opvallen

Niko Koffeman is een manusje van alles met een imponerend cv: een succesvol reclameman, fondsenwerver, politicus, activist en ondernemer. Met creatieve en soms schurende boodschappen probeert hij zijn doelgroepen te verrassen en hun perspectief te kantelen. Hij zette talloze acties op touw en stond aan de wieg van de Partij voor de Dieren en de Vegetarische Slager. Nu is hij als Eerste Kamerlid actief voor de PvdD.

Niko deelt de mooiste verhalen uit zijn carrière en zijn visie op de Haagse plannen voor anoniem doneren en de telemarketingwetgeving. Verhalen over het Volksbos, hoe de Vegetarische Slager Unilever overneemt en hoe je een auto wint met een slagzinwedstrijd. Verhalen met één rode draad: handelen vanuit je overtuigingen en opvallen in de menigte.

In Gesprek #3 - Jeffrey van Heck over de inzet van sociale media voor conversie bij Natuurmonumenten

Jeffrey van Heck begon ruim tien jaar geleden ‘stiekem’ aan zijn werk als social media manager voor Natuurmonumenten, naast zijn functie als webmaster van de website. Ondertussen zijn de Twitter-, Instagram- en Facebook-kanalen van de natuurorganisatie de meest gevolgde in heel de Nederlandse goededoelensector, volgens fondsenwerversblog Fundraiser Online. In de succesvolle maanden bereikt Natuurmonumenten zelfs ruim drie miljoen mensen.

Nu staat Natuurmonumenten voor een nieuwe uitdaging: want je mag dan wel de grootste zijn, maar wat doe je daar dan mee? Voor de toekomst gaat de blik op activatie vanuit socials. Jeffrey vertelt aan Petra over de dilemma’s die bij die switch van branding en interactie naar conversie komen kijken, want: hoe blijf je relevant? Hoe richt je je webcare-team in? Welke plek neem je in de organisatie als geheel in en hoe begeleid je Instagrammende boswachters het best?

#2: Jolien Schuerveld (Concertgebouw Fonds) over de ontwikkeling van fondsen op naam

Jolien Schuerveld stond aan de wieg van een wervingsmethode die ondertussen niet meer uit het fondsenwerverslandschap weg de denken is: de fondsen op naam. Fondsen met een gerichte doelstelling binnen een goed doel zijn nu bij honderden maatschappelijke instellingen terug te vinden. Jolien introduceerde de fondsen op naam op de plaats waar ze haar carrière startte: het Prins Bernhard Cultuurfonds, maar die kennis zet ze nu nog altijd in als directeur van het Concertgebouw Fonds.

Het Concertgebouw Fonds is een NV, met aandeelhouders, en keert muzikaal dividend uit in de vorm van prachtige, veelzijdige concerten in een zaal die wereldwijd als wonder van de akoestiek worden gezien. Jolien gaat met Petra in op de ontwikkeling van fondsen op naam, maar ook de financiering van het Concertgebouw en de persoonlijke aanpak bij het relatiebeheer, met liefde voor de muziek als belangrijkste geefmotief.

#1 - Jeroen Hogenhout: de vaandeldrager in de strijd voor telefonische fondsenwerving

De telefoon is nog altijd een enorm belangrijk wervingsinstrument voor goede doelen en fondsenwervers, maar ‘bellen’ ligt onder vuur nadat Mona Keijzer maatregelen tegen telemarketing aankondigde. Onze eerste gast van 2020, Jeroen Hogenhout, is al decennialang actief is in de telefonische communicatie, waarvan de afgelopen tien jaar als onafhankelijk specialist. Hij ontplofte toen hij de gevolgen van het bericht inzag: de overheid stelt bellen voor goede doelen in een onnodig kwaad daglicht. Waarom zouden we instanties die de wereld willen verbeteren het werk bemoeilijken?

Sindsdien zet Jeroen zich met passie in om de misverstanden over telefonische communicatie bij goede doelen weg te nemen. Hij schreef er een manifest over, met als doel om goede doelen in de toekomst onbelemmerd te mogen laten werven. Aan Petra vertelt hij waar hij zich het afgelopen jaar mee bezig heeft gehouden, wat brancheorganisaties zouden kunnen doen en hoe je je telefonische fondsenwervers vakkundig aanstuurt.

Close