Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Innovatie

Editorial

25 april 2023

Alert zijn en inspelen op ontwikkelingen en trends is een steeds groter onderdeel van het vak van fondsenwerving.

Petra Hoogerwerf, sinds september 2021 hoofdredacteur van Vakblad fondsenwerving.
Petra Hoogerwerf, sinds september 2021 hoofdredacteur van Vakblad fondsenwerving.

door Petra Hoogerwerf

Er zijn véél ontwikkelingen die invloed hebben op jouw werk. Denk aan innovaties op het gebied van technologie, digitalisering of in het betalingsverkeer. Patricia Kerkhoff, lid Raad van Bestuur bij Alzheimer Nederland, wordt gedreven door innovatie om meer impact te maken voor de mensen met dementie.

Wil je de early adopter zijn of wacht je af wat de resultaten zijn bij andere organisaties? Wat past bij de cultuur van jouw organisatie? En hoe kijkt de achterban aan tegen ‘nieuwigheid’?

Waar de ene organisatie een grote kans ziet, bepaalt de andere organisatie dat de investeringen en risico’s nog niet opwegen ten opzichte van de baten. Bij crypto blijkt bijvoorbeeld dat goede doelen met grote voorzichtigheid kijken of en wat ze met dit digitale geld willen doen. Luc Hijdra zegt in het artikel hierover: ‘Wij zien dat gebrek aan kennis leidt tot angst, en angst is een killer van innovatie.’ Een goede tip: doe eerst kennis op over een nieuwe ontwikkeling en bepaal dan of je een experiment wilt opzetten.

Een innovatie kan ook voortkomen uit de missie of behoefte van de klanten. Zo stelde het Rijksmuseum een manager Toegankelijkheid aan, Cathelijne Denekamp. Het Rijksmuseum is immers van en voor iedereen en wil een inclusief museum zijn. Dit betekent dus ook toegankelijk zijn voor mensen met onder andere een handicap zoals blinde en slechtziende mensen, of mensen met dementie. Ze schreef er een boek over dat besproken wordt door Louis Thörig.

Als een verandering urgent en ingrijpend is voor meer organisaties, is het zaak om in collectiviteit op te trekken. Het afschaffen van de acceptgiro is zo’n verandering. Nog steeds is direct marketing een belangrijk kanaal en met name ouderen gebruiken de acceptgiro. Een aantal actieve mensen in de branche en Goede Doelen Nederland hebben de krachten gebundeld waardoor in korte tijd het alternatief van de Eenmalige gift is gelanceerd. We gaven er in het vorige nummer al aandacht aan en blijven het volgen.

Hoeveel tijd besteed jij aan innovatie? Hoe gaat jouw organisatie om met innovatie? Krijg je ruimte om de trends op een rijtje te zetten en te bepalen wat een belangrijke ontwikkeling is die relevant is voor jouw organisatie? Wordt er budget voor gereserveerd? Begrijpt het management dat een experiment ook kan mislukken en besloten kan worden te stoppen? Hoe leg je de achterban uit dat je experimenteert?

De ervaring leert dat veel energie uitgaat naar het werk wat al gedaan moet worden. En dat is al zo veel. Innovatie schiet er nogal eens bij in. ‘Ik merk dat innoveren moeilijk is als fondsenwerver, omdat je al redelijk hard onder druk staat,’ zegt Jeroen van Hove, werkzaam in België als consultant, in dit blad. Desondanks is aan te raden tijd te reserveren voor de analyse van trends én het intern en extern bespreken of jouw organisatie op een ontwikkeling in wil spelen.

Het Vakblad blijft in ieder geval aandacht besteden aan ontwikkelingen en trends. Het is aan jou om er iets mee te doen (of niet).

--

Dit editorial stond eerder in Vakblad fondsenwerving, jaargang 25, nummer 2, dat in april 2023 verscheen.

Meer over Innovatie Rijksmuseum Amsterdam Experimenteren Luc Hijdra Vf 25-2 Cathelijne Denekamp

Petra Hoogerwerf

Hoofdredacteur

Petra Hoogerwerf is sinds 6 september 2021 hoofdredacteur van het Vakblad fondsenwerving. Ze is pionier op het gebied van fondsenwerving in Nederland. Ze richtte de eerste opleiding op en is een veel gevraagd spreker. Tevens schreef ze de bestsellers Vonk! Fondsen werven met hoofd en hart en Échte winst, ondernemen met impact.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close