Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

'We houden nooit op': modern activisme, lobby en de verschillende rollen van milieuorganisaties

25 april 2023

28 januari 2023. Boven de A12 is te zien hoe honderden demonstranten de snelweg oplopen. Ouderen en jongeren. Ze lopen op het stukje snelweg dat ingeklemd is tussen het ministerie van Economische Zaken en het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Ze zwaaien, juichen en lijmen zichzelf vast. Zitten in elkaar gehaakt. Twee demonstranten klimmen in lantaarnpalen om een spandoek op te hangen met de tekst: ‘Stop de fossiele subsidies.’ Na een paar uur halen agenten de demonstranten één voor één weg. ‘Climate justice now. You are not alone. Wij komen terug,’ scanderen de aanwezigen. En dat gebeurt.

Tijdens de A12-demonstratie op 11 maart 2023 werd er tegen fossiele subsidies gedemonstreerd.
Tijdens de A12-demonstratie op 11 maart 2023 werd er tegen fossiele subsidies gedemonstreerd. © Paul Buckley

door Petra Hoogerwerf, Marijn Thijs

Anderhalve maand later, 11 maart, proberen de activisten opnieuw de snelweg op te lopen. Deze keer worden ze tegengehouden door de politie, bij het Malieveld. Twee waterkanonnen uit Duitsland staan klaar om de circa drieduizend demonstranten weg te spuiten. Ze worden beplakt met stickers en briefjes. Tijdens een van de vele speeches wordt een minuut stilte gevraagd voor al die mensen die lijden onder klimaatproblemen, die ‘het slachtoffer zijn van droogte en voedseltekort’, zegt de spreekster van Extinction Rebellion. Om gezien en gehoord te (blijven) worden, kiezen steeds meer mensen voor burgerlijke ongehoorzaamheid, voor deze vorm van activisme.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Klimaat Greenpeace Klimaatverandering Politiek Samenwerking Natuur & Milieu Lobby Faiza Oulahsen Extinction Rebellion Activisten Demonstratie Activisme Vf 25-2 Anne Kervers Groene 11 Karen van den Einden Klimaatactivisme

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Petra Hoogerwerf

Hoofdredacteur

Petra Hoogerwerf is sinds 6 september 2021 hoofdredacteur van het Vakblad fondsenwerving. Ze is pionier op het gebied van fondsenwerving in Nederland. Ze richtte de eerste opleiding op en is een veel gevraagd spreker. Tevens schreef ze de bestsellers Vonk! Fondsen werven met hoofd en hart en Échte winst, ondernemen met impact.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close