Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Herinneringen Top 50: Ziggo Dome stroomt vol voor Alzheimer Nederland

Reportage

14 maart 2023

Muziek speelt een positieve rol in het leven van patiënten met Alzheimer. Daarom organiseerde Alzheimer Nederland het Herinneringen Top 50 Concert ‘om zo betekenis te geven aan de waarde en kracht van muziekherinneringen te geven.’ De organisatie heeft onderzoek laten doen waaruit o.a. blijkt dat hersengebieden betrokken bij muziek, relatief gespaard blijven bij de ziekte van Alzheimer. Hierdoor kunnen mensen vaak nog herinneringen ophalen met behulp van bekende muziek.

Bij de Herinneringen Top 50 van Alzheimer Nederland in de Ziggo Dome traden onder andere Brigitte Kaandorp en Veldhuis en Kemper op.
Bij de Herinneringen Top 50 van Alzheimer Nederland in de Ziggo Dome traden onder andere Brigitte Kaandorp en Veldhuis en Kemper op. © SetVexy

door Petra Hoogerwerf, Gea Broekema-Procházka

Patricia Kerkhoff vertelt dat ze twee jaar geleden het idee voor het concert hebben bedacht. En afgelopen zondagavond (12 maart) was het dan zo ver. Van heinde en verre stromen 15.000 mensen in met gele hoedjes, bloesjes en boa’s (de huisstijl van Alzheimer Nederland) het Amsterdamse Ziggo Dome in.

Restaurant Misverstand

Achter ons zit Gerda (65 jaar), actieve deelnemer van Restaurant Misverstand. Ze heeft vasculaire dementie en probeert zo gezond mogelijk te leven. ‘Ik zet alles op alles om helder te blijven’, zegt ze. Ze vertelt dat ze zich binnen Alzheimer Nederland inzet door o.a. gesprekken te voeren met diverse mensen. Ook Mark (56 jaar), die in het tv-programma te zien was, is er met zijn vrouw. De spraak van Mark laat hem soms in de steek. Zijn vrouw vertelt dat ze graag meewerken om dementie onder de aandacht te brengen. ‘Dementie is geen ouderdomskwaaltje. Het is een serieuze hersenziekte en komt ook bij jongere mensen voor.’ Zo heeft Marc de diagnose Alzheimer al gekregen toen hij eind veertig was.

De Herinneringen Top 50 van Alzheimer Nederland in de Ziggo Dome (C) Petra Hoogerwerf

Top 50

Vooraf mochten mensen stemmen voor hun favoriete nummers. De top 50, wordt net zoals bij andere lijsten, gedurende de avond langs gelopen aan de hand van korte muziekfragmenten. Veel bekende nummers komen zo kort voorbij, zoals van Doe Maar, Van Dik Hout en Boudewijn de Groot. 

Ludieke optredens

Tijdens de avond treedt een kleurrijk palet aan artiesten op. Nick Schilder heeft speciaal voor de avond een gedicht geschreven. ‘Iedereen heeft zijn eigen verhaal maar ze hebben allemaal overeenkomsten, licht hij toe. Hierna zingt hij het ontroerende ‘Liefde van later’ van Herman van Veen. Ook Veldhuis en Kemper hebben een lied geschreven over Alzheimer ‘Als je het niet meer weet’.

De zaal wordt even stil als Veldhuis en Kemper vertellen dat 1 op de 5 mensen dementie gaat krijgen. Daarbij laten ze een vijfde van de zaal oplichten: ‘Zoveel dus’, zeggen ze. We realiseren ons dat iedereen wel een paar mensen kent die Alzheimer heeft.

Paul de Leeuw en Brigitte Kaandorp brengen de vrolijkheid in de avond door diverse medleys te zingen. Waylon laat de zaal swingen op ‘Iedereen is van de Wereld’ van The Scene. De speciale koppels die duetten zingen zijn ronduit verrassend. Zo zingen Brigitte Kaandorp en Douwe Bob een Hazesmedley en Yuki en Meau zingen ‘Toen ik je zag’ van Hero. Ruth Jacott en Douwe Bob zingen gearmd ‘Laat me’ van Ramses Shaffy. Anouk brengt ‘Lost’ op ontroerende wijze ten gehore. Op nummer 1 staat Claudia de Breij ‘Mag ik dan bij jou’, uitgevoerd door Paul de Leeuw. Duizenden herinneringen blijken over dit lied te zijn ingestuurd. De avond eindigt met ‘de moeder van alle artiesten, eigenlijk van alle Nederlanders,’ de verkouden Willeke Alberti die met alle artiesten ‘Samen zijn’ zingt als afsluitend lied.

Paul de Leeuw was een van de performers tijdens het concert van het Herinneringen Top 50. (C) Petra Hoogerwerf

Minicollege in de trein

In de trein terug naar huis galmt dit lied nog na. Een groep medewerkers uit de dementiezorg hebben het concert ook bezocht. Ze zingen ‘Samen zijn’ uit volle borst en houden in de trein een ‘minicollege’ over dementie. Ze zijn trots op hun vak en zien het concert als een geschenk.

'Smaakt naar meer'

Henriëtte Brons, Teamleider Corporate Communicatie van Alzheimer Nederland zegt in een reactie méér dan tevreden te zijn. ‘Het was één geweldig spektakel in een uitverkocht Ziggo Dome. Er is meegezongen, gelachen en ook menig traantje weggepinkt. De precieze opbrengst is nog niet duidelijk, omdat er verschillende acties via verschillende kanalen lopen. De opbrengst, na aftrek van de kosten voor de Ziggo Dome, besteden wij geheel aan onderzoek naar dementie.’

Ze vervolgt: ‘Dit was onze première en dat smaakt naar meer. We hebben enorm lovende reacties mogen ontvangen. Het concept moet uitgroeien tot een jaarlijks terugkerend evenement waar straks iedereen naar uitkijkt. Het volgende concert staat gepland op 10 maart 2024, de kaarten zijn al in de verkoop én er kan weer gestemd worden op de Herinneringen Top 50: www.herinneringentop50.nl

Meer over Petra Hoogerwerf Gea Broekema Gezondheid Alzheimer Nederland Benefiet Herinneringen Top 50 Restaurant Misverstand Ziggo Dome

Gea Broekema-Procházka

Gea Broekema-Procházka werkte zelf jarenlang in de goededoelensector, onder andere bij het VUmc als hoofd fondsenwerving. Ook bij KWF was zij als hoofd fondsenwerving werkzaam. Later zette zij zich als directeur-bestuurder in voor Alzheimer Nederland.

Petra Hoogerwerf

Hoofdredacteur

Petra Hoogerwerf is sinds 6 september 2021 hoofdredacteur van het Vakblad fondsenwerving. Ze is pionier op het gebied van fondsenwerving in Nederland. Ze richtte de eerste opleiding op en is een veel gevraagd spreker. Tevens schreef ze de bestsellers Vonk! Fondsen werven met hoofd en hart en Échte winst, ondernemen met impact.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close