Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

De ban op vrouwelijke werknemers bij ngo’s in Afghanistan: ‘Vrouwen staan lager in de orde dan dieren’

7 maart 2023

In augustus 2021 namen de Taliban in Afghanistan de macht over van de Amerikaanse bezetters. Sindsdien worden de rechten van vrouwen uitgehold. December 2022 brachten de Taliban bij monde van het ministerie van Economie een ban uit dat vrouwen verbood nog langer bij ngo’s te werken. Wat moet je doen: stoppen, blijven of zijn er andere oplossingen? Het is een duivels dilemma, volgens Pim Kraan van Save the Children Nederland. Een gesprek met diverse betrokkenen over de situatie in Afghanistan en de houding van ngo’s naar de Taliban. 

In Afghanistan worden de rechten van vrouwen steeds verder uitgehold.
In Afghanistan worden de rechten van vrouwen steeds verder uitgehold. © Save the Children

door Petra Hoogerwerf

Wat is de huidige situatie in Afghanistan?

Mursal Sayas is in 2021 gevlucht uit Afghanistan. Ze is activist die zich inzet voor het lot van haar volk via speeches, demonstraties en artikelen: ‘Hoe de internationale community het land heeft achtergelaten was vreselijk. Ook voor het aantreden van de Taliban ervoeren veel vrouwen geweld van geradicaliseerde mannen. Ze protesteerden, maar werden hard neergeslagen en verkracht. Soms werd dat gefilmd. De familie die de film ontving, doodde sommige vrouwen, hun familielid dat gefilmd was.’

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Save the Children Non-profit Mensenrechten Stichting Vluchteling Afghanistan Taliban Humanitaire hulp Benoit de Gryse Mursal Sayas Pim Kraan Thea Hilhorst Vf 25-1 Dilemma Kabul Kandahar Vrouwenrechten

Petra Hoogerwerf

Hoofdredacteur

Petra Hoogerwerf is sinds 6 september 2021 hoofdredacteur van het Vakblad fondsenwerving. Ze is pionier op het gebied van fondsenwerving in Nederland. Ze richtte de eerste opleiding op en is een veel gevraagd spreker. Tevens schreef ze de bestsellers Vonk! Fondsen werven met hoofd en hart en Échte winst, ondernemen met impact.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close