Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Liveblog: Hoe de goededoelensector met de coronacrisis omgaat (6 t/m 17 april)

6 april 2020

Goede doelen beginnen langzaam maar zeker de consequenties van de coronacrisis te voelen en ook belangrijke sectororganisaties ontkomen niet aan aanpassingen aan hun werkwijze. Het coronavirus CoVid-19 levert extra werk op, of juist helemaal geen werk. Één ding is zeker: er staan nog een paar roerige weken voor de deur. Wij houden je met dit liveblog op de hoogte. Hoe de goededoelensector op dit punt gekomen is lees je in onze vorige liveblogs, bijvoorbeeld in die van vorige week (30 mrt t/m 3 april), die week daarvoor (23 t/m 27 mrt) of de eerste na de uitbraak (16 t/m 20 mrt).

Coronavirus - beeld ter illustratie.
Coronavirus - beeld ter illustratie. © Shutterstock // Fotomay

door Redactie Vf

Ziet u geen foto's bij de tweets in het liveblog? Voeg fondsenwerving.nl toe aan uw 'trusted sites' bij uw AdBlocker of TrafficBlocker extensies voor de optimale weergave van het liveblog.

--------

Samenvatting coronanieuws 6 - 17 april

We zitten nog altijd middenin de coronacrisis en het nieuws over de impact van het virus op de goededoelensector ontwikkelt zich rap. Een samenvatting van de vierde en vijfde week corona-nieuws in de goededoelensector:

GOEDE DOELEN

  • Na de aankondiging van een corona-app van de overheid, zijn er veel vragen over de privacy. Bits of Freedom stelt 10 eisen voor een tracing-app en ook in Den Haag zijn er nog veel vragen. Met een brede coalitie deskundigen stelde de organisatie criteria waar een nieuwe app aan moet voldoen, maar ‘haastige spoed is zelden goed’.
  • Collectes vinden, nu huis-aan-huis collecteren geen mogelijkheid is, veelal digitaal plaats. Deze week is/was het de beurt aan de Hartstichtingdie samen met M.I.C. een landelijke collecte op poten zetteJaap Zeekant probeerde het uit. Ook werd bekend dat ZOA ruim 220 duizend euro ophaalde tijdens haar collecteweek.
  • Vluchtelingenorganisaties maken zich nog altijd hard voor de positie van vluchtelingen, bijvoorbeeld op de Griekse eilanden. 8 EU-landen zijn gestart met het bieden van hulp, maar waar blijft Nederland?
  • Slachtofferhulp is erg belangrijk, of het nu gaat om huiselijk geweld, een helpende hand voor naasten van IC-patiënten of mensen die een oor zijn aangenaaid door fraudeurs. Slachtofferhulp Nederland zet zich op al deze vlakken in.
  • 93% van de bevolking in Zuidoost-Azië wil dat er een einde gemaakt wordt aan illegale markten waar exotische dieren worden verkocht. 242 dierenwelzijnsorganisaties wereldwijd, waaronder het WNF, roepen op tot actie.
  • Een van de hoofdthema’s van deze periode werkweek was het tekort aan beschermingsmiddelen. Vanaf deze week gaan er meer spullen naar verpleeghuizen, aldus Alzheimer Nederland. Maar helaas lijkt het grootste leed al geleden.
  • Door de coronacrisis neemt het aantal mensen met geldproblemen fors toe, vertelde het Armoedefonds bij het Radio 1 Journaal. Hoe langer het duurt, hoe erger het wordt.’
  • Radiozender NPO 3FM houdt deze week een speciale editie van Serious Request. De actie is niet zo populair als de edities rond de Kerstdagen, maar bracht toch al ruim 150.000 euro op voor het Rode Kruis.
  • De coronacrisis dreigt een ramp voor de culturele sector te worden. Het kabinet heeft 300 miljoen euro vrijgemaakt voor noodlijdende instellingen, maar de schade loopt al op tot bijna een miljard euro als alles tot 1 juni dichtblijft, schreef de Volkskrant.
  • Een crowdfundingsactie van het LUMC Leiden haalde al 540.000 euro op. Met het geld wordt de onderzoekscapaciteit van het ziekenhuis uitgebreid.
  • De Bill & Melinda Gates Foundation maakt nog eens 150 miljoen dollar vrij voor de bestrijding van corona. Ook Ed Sheeran doneerde een miljoen pond aan goede doelen.
  • Sanquin doet al een aantal weken onderzoek naar antistoffen tegen het coronavirus in plasma. Ongeveer 3% heeft antistoffen tegen het virus, vertelde de bloedbank vrijdag.
  • Een feel-good verhaal: veteraan Tom Moore (99) liep rondjes rond zijn huis en kreeg zoveel aandacht voor zijn actie dat hij meer dan 12 miljoen pond ophaalde voor de Britse gezondheidsdienst NHS.
  • De Vogelbescherming merkt verhoogde interesse in ‘vogelen’, en biedt een gratis vogelcursus aan. De Nationale Vogelweek werd echter afgelast.
  • De coronacrisis is deze week financieel ondersteund door een aantal grote gevers, waaronder de Ierse band U2 (10 miljoen) en Twitter-oprichter Jack Dorsey. Hij doneerde zelfs 1 miljard dollar (28% van zijn vermogen).

SECTOR

  • Hoe staat het met de inkomsten van de goede doelen in Nederland na een maand coronacrisis? Goede Doelen Nederland deed een quick scan onder meer dan de helft van haar leden: 80% ziet de inkomsten nu al terug lopen. Maar een onderzoek van de data-analisten Data Inside liet een positiever beeld zien: tijdens de crisis blijven de donateurs gewoon geven.
  • Des te langer de crisis duurt, des te belangrijker de telefonische fondsenwerving wordt. Jeroen Hogenhout schreef deze week een nieuw commentaar: ‘Hoezeer staatssecretaris Mona Keijzer de plank misslaat met haar strategie om telefonisch contact met donateurs steeds verder te beperken of zelfs te verbieden, wordt nu tijdens de crisis bewezen’
  • Is het door de uitbraak van de coronacrisis tijd voor een Nationale Maatschappelijke Coalitie? Hoogleraar dr. Theo Schuyt stelt die vraag in een commentaar.
  • De resultaten van het onderzoek Geven in Nederland werd deze week online gepresenteerd. Meer weten over het filantropie-onderzoek? Klik hier voor de eerste resultaten.
  • De NOW-regeling is nu ook open voor goede doelen. Zij kunnen een beroep doen op de regeling als er sprake is vanminimaal 20 procent inkomstenverlies.
  • De Fundraising Convention vindt dit jaar online plaats, laat het Institute of Fundraising weten. Het congres zou van 6 tot en met 8 juli plaatsvinden in de Barbican Centre in Londen, maar nu dus vanuit je eigen huiskamer. Er wordt nog nagedacht over de precieze invulling van het digitale congres.
  • The Spindle (Partos) organiseert op 21 april een online Pitch Event. Ook Nederland Filantropieland organiseert volgende week donderdag een Webinar over werken in de fondsenwervende sector tijdens de crisis.
  • Het CBF komt met een Zelfcheck en een helpdesk voor particuliere initiatieven. Het doel: verbeterde communicatie en transparantie voor jouw inzamelactie.
  • Europese branchegroepen EFC en DAFNE zetten zich in voor Europese solidariteit: ‘Het coronavirus kent geen grenzen, en de filantropie zou die ook niet moeten kennen.’
  • De oriëntatiecursus fondsenwerving van de 3F-Academy is verplaatst naar 15 en 29 september.
  • Partin zette deze week de acties van haar leden in het spotlight.

Meer over Goede Doelen Verslag Goede Doelen Loterijen Sanquin Rode Kruis Goede Doelen Nederland UNICEF Artsen Zonder Grenzen Nederland Filantropieland Nederland Coronavirus CoVid-19

Gerelateerde berichten

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close