Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Voorkom dat gegevens op straat komen: Internationale Rode Kruis aangevallen

3 mei 2022

Cybercriminelen breken in bij alle organisaties waar de (digitale) deur niet goed op slot zit. Het kan zowel grote als kleine organisaties overkomen. Vaak zijn cybercriminelen op geld uit en persen organisaties af met ransomware en het stelen van data. Onlangs werd het Internationale Rode Kruis (ICRC) aangevallen. Dat leek een gerichte aanval te zijn op een neutrale NGO. We naar de ervaringen van Hans Goedhart, Hoofd Informatie Voorziening & ICT van het Nederlandse Rode Kruis. Vorige week gaven we tips over hoe je aanvallen kunt voorkomen én een crisis kunt managen.

ICRC, Missing children Nigeria
ICRC, Missing children Nigeria © ICRC Photobank

door Petra Hoogerwerf

Om wat voor aanval ging het?

‘Het ging om een geavanceerde cyberaanval, die was gericht op servers van het ICRC waar vertrouwelijke informatie op staat over meer dan 515.000 mensen in een zeer kwetsbare positie. De data waren afkomstig van minstens zestig Rode Kruisverenigingen wereldwijd. Het ging dus om humanitaire informatie van zeer kwetsbare mensen. Bij de aanval zijn gegevens buitgemaakt van Restoring Family Links (RFL). Dit is een dienst waarmee het Rode Kruis familieleden weer met elkaar in contact probeert te brengen, nadat zij elkaar uit het oog verloren zijn door een conflict, ramp of migratie. Door de aanval heeft het ICRC het systeem achter deze hulpverleningsdienst moeten sluiten. Dit heeft direct effect op familieleden die naar elkaar zoeken. Het ICRC heeft tijdelijke oplossingen ontwikkeld waarmee Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen wereldwijd de basis RFL-diensten kunnen blijven leveren voor de mensen die door deze inbreuk zijn getroffen. Inmiddels heeft het ICRC de digitale omgeving gedeeltelijk heropgebouwd.’

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Nederlandse Rode Kruis Technologie Ransomware Cyberaanval ICRC Restoring Family Links Cybersecurity Vf 24-2 Hans Goedhart

Gerelateerde berichten

Petra Hoogerwerf

Hoofdredacteur

Petra Hoogerwerf is sinds 6 september 2021 hoofdredacteur van het Vakblad fondsenwerving. Ze is pionier op het gebied van fondsenwerving in Nederland. Ze richtte de eerste opleiding op en is een veel gevraagd spreker. Tevens schreef ze de bestsellers Vonk! Fondsen werven met hoofd en hart en Échte winst, ondernemen met impact.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close