Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Een pittige tijd

Editorial

26 april 2022

Geschokt was ik toen ik las dat het Internationale Rode Kruis was aangevallen door cybercriminelen, januari dit jaar. De gegevens van mensen die herenigd willen worden met hun familie, waren schaamteloos gejat. Ik besloot een artikel over cybersecurity te gaan schrijven: hoe goede doelen en ngo’s zich kunnen wapenen tegen cyberaanvallen. 

Petra Hoogerwerf, sinds september 2021 hoofdredacteur van Vakblad fondsenwerving.
Petra Hoogerwerf, sinds september 2021 hoofdredacteur van Vakblad fondsenwerving.

door Petra Hoogerwerf

In de weken hierna startte de agressie tegen Oekraïne door Rusland. Niet alleen met tanks en wapens, maar ook hier wordt via cyberaanvallen een oorlog gevoerd. In de eerste weken had Rusland als doel de communicatie-infrastructuur in Oekraïne plat te leggen, volgens Hackers without Borders, die ik interviewde voor het artikel. Ook Oekraïne bewapende zich met een IT-leger.

Nederland kwam in actie. Giro555 haalde ruim 160 miljoen euro op. Maar ook deze organisatie werd opgeschrikt door een fake-mail die namens hen werd gestuurd met het verzoek geld te doneren op een andere bankrekening. Door een adequate reactie van de organisatie bleef de schade beperkt. Drie deskundigen geven in het artikel over cybersecurity tips die voor elke organisatie, groot of klein, te benutten is. ‘Het gaat niet om veel geld, maar het is een kwestie van doen als het om cybersecurity gaat’, zegt Joris den Bruinen van HSD. Bij een dergelijke crisis is direct handelen en communiceren wat er is gebeurd, van belang om ook het donateursvertrouwen te behouden. Ik ben heel blij dat het Rode Kruis en Giro555 zo transparant communiceren over wat hun organisaties is overkomen. In dit Vakblad doen ze hun verhaal.

Ondertussen laat Nederland zich van zijn beste kant zien met vele particuliere acties voor de opvang van vluchtelingen. We inventariseerden enkele mooie acties van diverse (lokale) doelen. Harmienke Kloeze, directeur van CBF Toezicht op goeddoen, complimenteert in een interview de goede doelen: ‘Zonder al te veel bureaucratie wordt er meteen ingespeeld op maatschappelijke noden.’

Steeds meer verhalen uit Oekraïne en Rusland komen tot ons. Het geweld, de angst, het verzet en de zinloze overledenen in de aangevallen gebieden: jonge soldaten en burgers. En in Rusland zelf neemt de repressie toe met de censuur van de pers en het neerslaan van demonstranten. In dat licht zette de Goede Doelen Lezing van Goede Doelen Nederland door schrijver Arnon Grunberg me nog lang aan het denken. Hij omschreef mensen als gemankeerde wezens: ‘Ik geloof niet dat moreel zijn is verbeterd door alle eeuwen heen.’ Hij hield de bezoekers de vraag voor: ‘Welke oplossingen kies je om de wereld beter te maken?’ Ik haalde uit zijn verhaal om oordeelloos te zijn en met mildheid de ander tegemoet te treden.

Ik eindig met een leuke en bijzondere aankondiging over de Vakdag fondsenwerving. Goede Doelen Nederland en het Vakblad fondsenwerving hebben de krachten gebundeld voor een vernieuwde opzet van de Vakdag fondsenwerving en organiseren deze dag gezamenlijk. Met een boeiend inhoudelijk programma en op een nieuwe locatie in Amersfoort. Een dag om kennis uit te wisselen, inspiratie op te doen en elkaar te ontmoeten. En bovenal nieuwsgierig te zijn naar nieuwe inzichten, oplossingen en collega’s. Dus houd je agenda 23 juni de hele dag vrij!

--

Dit editorial verscheen eerder in Vakblad fondsenwerving, jaargang 24, nummer 2, dat in april 2022 uitkwam.

Meer over Internationale Rode Kruis Vakdag Fondsenwerving Petra Hoogerwerf Giro555 Oorlog Vakdag 2022 Cybersecurity Vf 24-2

Petra Hoogerwerf

Hoofdredacteur

Petra Hoogerwerf is sinds 6 september 2021 hoofdredacteur van het Vakblad fondsenwerving. Ze is pionier op het gebied van fondsenwerving in Nederland. Ze richtte de eerste opleiding op en is een veel gevraagd spreker. Tevens schreef ze de bestsellers Vonk! Fondsen werven met hoofd en hart en Échte winst, ondernemen met impact.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close