Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Fondsenwerving over de grenzen

Editorial

25 juli 2023

De wereld ligt aan onze voeten. Wie een echte fondsenwervingsjunkie is, kan zich internationaal tegoed doen aan talrijke boeken, tijdschriften en conferenties. Het Vakblad fondsenwerving richt de aandacht daarom steeds meer op al die rijke content die, naast Nederland en België, elders wordt ontwikkeld.

Petra Hoogerwerf, sinds 2021 hoofdredacteur van Vakblad fondsenwerving.
Petra Hoogerwerf, sinds 2021 hoofdredacteur van Vakblad fondsenwerving.

door Petra Hoogerwerf

Sinds begin dit jaar maken we een internationale rubriek. Amerika en Engeland worden van oudsher door veel fondsenwervers gezien als dé inspiratiebronnen. Maar er is nog zoveel meer! Marijn Thijs zoekt daarom bewust ook naar trends uit andere landen. 

Dus toevallig is het niet: dit blad barst van de internationale content en trends. We spreken o.a. Elsi Rizvanolli over zijn werk vanuit Singapore voor ngo’s in landen zoals Bangladesh, Japan en Australië. En vragen hoe de Braziliaanse Filipe Páscoa aankijkt tegen technologische ontwikkelingen die van invloed zijn op het vakgebied fondsenwerving. David Heyer is kritisch over de goedgevigheid van de rijken van deze wereld zoals Mark Zuckerberg en Jeff Bezos en waarschuwt voor de opkomst van het filantrokapitalisme. Een trend die mogelijk ook naar ons overwaait.

Pamala Wiepking maakte met Beth Breeze en Donna Day Lafferty een indrukwekkende ‘Fundraising Reader’, met relevante fragmenten uit vakliteratuur van overal uit de wereld. Best practices en toekomstige trends komen ook aan bod, waaronder community centric fundraising, de impact van nieuwe technologie en hoe ngo’s kunnen inspelen op de diversiteit en inclusie. Pamala meldde ons dat ze geschrokken is hoe weinig fondsenwervende literatuur van buiten de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wordt geraadpleegd bij opleidingen.

Ik vind dit een zorgwekkend signaal, want er is juist zoveel! Het Vakblad is intensief bezig om kennis te ontsluiten uit Europa. Misschien kijk ik te veel vanuit het perspectief van toen ik dertig jaar geleden als eerste docent aan een universiteit begon met de eerste opleiding fondsenwerving en het losbladige Handboek fondsenwerving? Nu verschijnen er boeken, blogs en podcasts over ons vakgebied. Elk nummer kunnen we een recensie laten schrijven over een (Nederlands) boek dat is verschenen. Laten we ook de experts niet vergeten die elk nummer artikelen schrijven om hun kennis te delen. En kijk naar ERNOP (European Research Network On Philanthropy) en wat daar gepubliceerd wordt. Opleidingen gebruik deze informatie!

Tot slot: de Vakdag fondsenwerving op 26 september in het Beatrix Theater in Utrecht. De kaartverkoop loopt storm. Sommige organisaties komen zelfs met hun hele team. Wat is dat een leuk idee! Ik stel me zo voor dat ze na afloop de opgedane kennis gaan delen en bespreken wat ze kunnen toepassen in hun organisatie. Hun nieuw opgedane contacten naast elkaar leggen en kijken wat ze daarmee kunnen doen.

Ik heb er nu al zin in om jullie daar allemaal te gaan ontmoeten. En het thema van de dag? Tada tada: ‘Outside Inside’. Van buiten naar binnen. Dat is immers de essentie van ons vakgebied: we verenigen mensen en organisaties om meer impact te bereiken; aan te sluiten bij de belangen, motieven, denkbeelden van anderen. Of het nu een beneficiënt is of een donor. Nieuwe kennis van buiten te halen waarmee we onze organisaties en initiatieven een stap verder kunnen brengen.

Wij doen ons best verrassende en inspirerende sprekers te presenteren. Tot 26 september!

--

Dit editorial stond eerder in Vakblad fondsenwerving, jaargang 25, nummer 4, dat in juli 2023 verscheen.

Meer over Vakdag Fondsenwerving Petra Hoogerwerf België ERNOP Pamala Wiepking Internationaal VF 25-4 Filipe Páscoa Outside Inside Elsi Rizvanolli

Petra Hoogerwerf

Hoofdredacteur

Petra Hoogerwerf is sinds 6 september 2021 hoofdredacteur van het Vakblad fondsenwerving. Ze is pionier op het gebied van fondsenwerving in Nederland. Ze richtte de eerste opleiding op en is een veel gevraagd spreker. Tevens schreef ze de bestsellers Vonk! Fondsen werven met hoofd en hart en Échte winst, ondernemen met impact.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close