Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Projectencarrousel

Editorial

2 juli 2024

Je zult maar fondsenwerver zijn en elk jaar voor dezelfde activiteit een beroep moeten doen op dezelfde vermogensfondsen. Telkens een projectplan en begroting maken, aanvraagformulieren inleveren en per fonds andere informatie aanleveren. De fondsenwervers van Pluryn en Levvel (Winkelmolen en Smakman) gaan onder andere op deze uitdaging in een interview.

Petra Hoogerwerf is sinds 2021 hoofdredacteur van Vakblad fondsenwerving.
Petra Hoogerwerf is sinds 2021 hoofdredacteur van Vakblad fondsenwerving.

door Petra Hoogerwerf

Je zult maar fondsenwerver zijn en moeten nadenken hoe je een activiteit met veel vrijwilligers kunt ombuigen om voor financiering in aanmerking komt. John van Duin van Resto VanHarte verzuchtte tegen mij: ‘Wij werken voornamelijk met vrijwilligers en een kleine staf en met wekelijkse activiteiten in plaats van projecten. Dáár hebben we ondersteuning voor nodig.’

Je zult maar lid zijn van de commissies en besturen van vermogensfondsen Jullie zien steeds dezelfde aanvragen langs komen van stichtingen die trachten aan te sluiten bij jullie doelstellingen. Terwijl al in 2017 het rapport Funding Plus verscheen dat pleit voor andere relaties met aanvragers.

Door vermogensfondsen en hybride fondsen worden wel stappen gezet op het gebied van dienstverlening. Nationaal Fonds Kinderhulp heeft bijvoorbeeld een portal om het fondsenwervers zo gemakkelijk mogelijk te maken. Stichting van het Kind organiseerde een bijeenkomst om met jeugdzorginstellingen te praten wat hun behoefte is. Pro-actief en vraaggericht dus.

De Postcode Loterij geeft al jaren ongeoormerkt geld, uit vertrouwen en vaak voor een langere periode. Voor veel organisaties biedt dit rust waardoor zij zich kunnen richten op het creëren van meer impact. Ook sommige andere vermogensfondsen zoals Stichting RCOAK en Ars Donandi zetten stappen op dit gebied. Professor Wiepking doet onderzoek hiernaar: ‘Mogelijk kan haar onderzoek op termijn aan de basis staan van een paradigmaverschuiving, weg van projectfinanciering’, schreven we al eerder.

Voor mij duurt dat te lang.

Dus vermogensfondsen: hoe kijken jullie aan tegen die projectencarrousel? Kan de tijd en energie van non-profits niet beter uitgaan naar impactvol werken? Kunnen jullie je gezamenlijke denkkracht inzetten om maatschappelijke vraagstukken aan te gaan? Laten we nú ideeën ontwikkelen hoe we als sector de wereld van de vermogensfondsen kunnen veranderen. Hoe we de boel kunnen opschudden! We beginnen op de Vakdag fondsenwerving bij de Community Table van John van Duin (voor en door fondsenwervers) met deze prangende vraag. Ik zou zeggen: kom ook!

--

Dit editorial stond eerder in Vakblad fondsenwerving, jaargang 26, nummer 2, dat in juli 2024 verscheen.

Meer over Petra Hoogerwerf PostcodeLoterij Stichting RCOAK Pamala Wiepking Ongeoormerkt geven Vermogensfondsen Financiering John van Duin VF 26-2 Ars Donandi Levvel Pluryn Projectencarrousel

Petra Hoogerwerf

Hoofdredacteur

Petra Hoogerwerf is sinds 6 september 2021 hoofdredacteur van het Vakblad fondsenwerving. Ze is pionier op het gebied van fondsenwerving in Nederland. Ze richtte de eerste opleiding op en is een veel gevraagd spreker. Tevens schreef ze de bestsellers Vonk! Fondsen werven met hoofd en hart en Échte winst, ondernemen met impact.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close