Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

NDP: Donateursvertrouwen klimt voorzichtig uit dal

Onderzoek

12 april 2021

Met de intrede van het coronavirus in de samenleving nam het donateursvertrouwen een duik. Het vertrouwen is nu weer een beetje op de goede weg, blijkt uit de resultaten van de enquête onder het Nederlandse Donateurspanel (NDP) die ieder kwartaal wordt gehouden door WWAV, het CBF en onderzoeksbureau Kien. De respondenten werden deze keer ook gevraagd naar hun visie op donatieplatforms en één jaar goede doelen en corona.

Logo van het Nederlandse Donateurspanel
Logo van het Nederlandse Donateurspanel © WWAV

door Marijn Thijs

Donateursvertrouwen

De respondenten worden ieder kwartaal gevraagd naar hun eigen geefgedrag, het verwachte geefgedrag van de Nederlandse bevolking en hun beeld van de goededoelensector als geheel. Volgens de onderzoekers is het een terugkerend verschijnsel dat men over het algemeen optimistischer over het eigen geefgedrag is dan van dat van de gemiddelde Nederlander. In cijfers was, en blijft, groot (-5 voor eigen het gedrag tegenover -27 voor het gedrag van anderen). Toch zijn de respondenten ten opzichte van december 2020 een stuk positiever tegen het verwachte geefgedrag van de Nederlander aan gaan kijken. Een indexcijfer van -27 is duidelijk laag, maar drie maanden geleden lag de index nog op -39.

Verder vragen de onderzoekers het NDP naar een rapportcijfer om het vertrouwen in goede doelen uit te drukken. Het panel geeft op dit moment een 7,2. De helft van de mensen besluit een zeven of hoger te geven, ongeveer 31 procent drukt het vertrouwen in Nederlandse goede doelen met een onvoldoende uit. Sinds de eerste keer dat de onderzoekers naar een rapportcijfer vroegen is de trendlijn constant stijgende, vaak met een piek bij de juni-meting.

De goededoelensector in coronatijd

De vervolgvragen gingen ditmaal onder andere over de positie van goede doelen na een jaar leven met het coronavirus. Opvallend is toch licht negatieve houding van de respondenten tegenover het werk en de waardering van de sector. De minderheid van de respondenten vindt dat goede doelen een cruciale rol hebben gespeeld: slechts zeventien procent. Een bijna twee keer zo grote groep vindt van niet (36 procent neutraal). Eén op de vier respondenten gaf aan door de coronacrisis te beseffen dat goede doelen essentieel zijn voor de samenleving, tegenover één op de drie dat niet vindt of er neutraal tegenover staat (beide 34 procent). Ook geeft maar 21 procent van de panelleden aan dat ze bereid zijn geld te doneren om corona te bestrijden in het buitenland.

Tegelijkertijd vindt het NDP wel dat goede doelen te weinig erkenning krijgen voor hun rol in de coronacrisis. 25 procent van de respondenten vindt de blijk van waardering onvoldoende, vier op de tien staat er neutraal tegenover. Over de zichtbaarheid van de non-profit sector zijn de panelleden verdeeld: van iedere tien mensen vinden drie van hen de zichtbaarheid voldoende, drie van hen onvoldoende en drie van hen geven aan neutraal te zijn.

Donatieplatforms

Tenslotte werd het NDP in de enquête gevraagd naar hun visie op donatieplatforms, die zeker ook in coronatijd aan populariteit hebben gewonnen. 38 procent van de mensen heeft het afgelopen jaar wel eens gedoneerd via zo’n platform en onder de dertig jaar is dat zelfs meer dan de helft. Zestigplussers hebben over het algemeen minder kaas gegeten van de online donatievorm.

De overgrote meerderheid is niet geneigd om snel via donatieplatforms te geven (64 procent), vooral omdat ze liever direct geven aan een (Erkend) goed doel (69 procent). Ook vertrouwt slechts 34 procent er blind op dat zijn of haar donatie goed terechtkomt bij een donatieplatform. Zes op de tien panelleden geeft aan wel eens bang te zijn dat je via een donatieplatform opgelicht wordt. Daarom pleiten acht op de tien respondenten voor (verbeterd) toezicht op donaties via donatieplatforms. Toezichthouder CBF gaf afgelopen maand aan dat zo’n vorm van controle in de maak is.

De conclusie van de onderzoekers is dan ook: mensen staan niet per sé open om te doneren via donatieplatforms, maar misschien verandert dat beeld als onafhankelijk toezicht geregeld is.

Rapport

Lees het volledige rapport van maart 2021 en alle voorgaande rapporten via de website van WWAV.

Meer over WWAV CBF Enquête Nederlands Donateurspanel Crowdfunding NDP Donateursvertrouwen Donatieplatforms Coronavirus CoVid-19 Kien

Gerelateerde berichten

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close