Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten geschreven door Gastauteur
-
Fondsenwerving in de VS, iets voor ons?
484,85 miljard dollar. Dat is het bedrag dat Amerikanen volgens Giving USA in 2021 aan goededoelenorganisaties hebben gegeven.1 En dit bedrag groeit jaar op jaar. Ter vergelijking: in Nederland bedraagt de filantropische markt 5,6 miljard euro.2 Niet gek dat steeds meer organisaties geïnteresseerd raken in deze markt. Stel je voor dat je een stukje van deze enorme taart kunt krijgen?! Maar is het wel zo makkelijk voor Nederlandse organisaties?
-
Estafettecolumn door fondsenwervers: Kim Kreté (Armoedefonds)
Inflatie. Stijgende energiekosten. Zomaar twee termen die het nieuws de afgelopen tijd domineren. Armoede in Nederland is helaas aan de orde van de dag. Daar waren we ons bij Stichting Armoedefonds al veel langer van bewust. Maar waar het voorheen vooral een onderwerp dat zich achter de voordeur afspeelde was, wordt het nu steeds meer zichtbaar dat mensen moeite hebben om financieel rond te komen. En wat doe je als organisatie als je altijd al druk bent met je inzetten voor die groeiende groep minima in Nederland? Dan laat je soms je volle agenda vallen als door die bewustwording via de media hartverwarmende initiatieven ontstaan. Waar dat toe kan leiden…
-
Data Inside Q3 2022: aantal giften loopt terug, giftbedrag stijgt licht
Vf publiceert in samenwerking met Data Inside regelmatig een monitor op basis van de giftdata van ongeveer twee miljoen particuliere donateurs.. De eerste twee kwartalen werden gekenmerkt door een matige groei van de inkomsten in het eerste kwartaal en een sterkere groei in het tweede kwartaal. In dit artikel kijken we of die lijn in het derde kwartaal kon worden doorgezet. Speciale aandacht is er ditmaal voor de ontwikkeling in betaalwijzen met het oog op het verdwijnen van de ‘klassieke’ acceptgiro.
-
Het belang van sociale invloed op het geefgedrag: onderzoek naar de werving van bloeddonaties
Waarom doneren mensen aan goede doelen? Als die vraag wordt onderzocht gaat het meestal over de kenmerken en waarden van individuen: mensen worden bijvoorbeeld gemotiveerd door altruïstische waarden: willen misschien gewoon iets goeds doen voor de samenleving, anderen niet. In de praktijk gaat het echter vaak over wie wordt gevraagd om te geven en de sociale context waarin zij geven.
-
Estafettecolumn door fondsenwervers: Onno Yska (VluchtelingenWerk Nederland)
In 2015 kwamen er door de oorlog in Syrië veel vluchtelingen uit dat land naar Nederland. De beelden van de door Europa trekkende vluchtelingen en vooral de iconische foto van het aangespoelde jongetje Aylan maakt veel los. Vanaf dat moment staat de telefoon bij VluchtelingenWerk roodgloeiend. Duizenden mensen bieden aan om op de een of andere manier te helpen. Tegelijkertijd zijn er ook felle protesten tegen de komst van asielzoekers.
-
Hoe webdesign kan verleiden tot doneren
Carmen de Vries studeerde in 2021 af van de opleiding Communicatie aan Hogeschool Windesheim. Voor haar scriptie deed ze onderzoek naar het webdesign en de webteksten op de website van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De kernvraag van dit onderzoek was hoe de KNRM haar site kon optimaliseren, zodat de websitebezoekers doneren via de website. Hoe zet je potentiële donateurs aan tot doneren en hoe zorg je ervoor dat de websitebezoekers in één oogopslag zien dat je organisatie een goed doel is? Haar onderzoek bevat zeventig concrete adviezen over verbeteringen op het gebied van webdesign. In dit artikel geeft ze een paar tips die andere organisaties ook kunnen toepassen.
-
Data Inside Q1-2 2022: Oorlog Oekraïne en Giro555-actie hebben grote invloed op giften
Vf publiceert in samenwerking met Data Inside regelmatig een monitor op basis van de giftdata van ongeveer twee miljoen particuliere donateurs. Deze update gaat over het eerste half jaar van 2022. Een interessant half jaar, met daarin een landelijke Giro555-actie. We onderzoeken het geefgedrag van donateurs over verschillende wervingskanalen en organisatietypes.
-
Opinie: Onderdeel van de oplossing?
Onze samenleving lijkt momenteel te grossieren in crisissen. Van woningnood naar wooncrisis, van boerenprotest naar stikstofcrisis, van duurzaamheid naar klimaatcrisis. Er is veel aan de hand in de wereld, dat is duidelijk. Maar als ik teveel naar het nieuws of naar talkshows kijk denk ik: hoe gaan we dit allemaal oplossen? Is er perspectief? Waar zit het lichtpunt?
-
De waarde van de CBF-Erkenning voor goededoelenorganisaties: zeven tips voor het aanvragen van de Erkenning
Sinds de invoering van de Erkenningsregeling in 2016 is de CBF-Erkenning de standaard voor betrouwbaarheid en kwaliteit geworden voor goede doelen. Inmiddels zijn bijna zevenhonderd goededoelenorganisaties erkend. Elk in Nederland gevestigd goed doel dat een maatschappelijke hoofddoelstelling heeft en fondsen werft, kan de Erkenning aanvragen bij het CBF. In het najaar van 2021 hebben het onderzoeksbureau Effectmeting en bureau Offspring in opdracht van de Stuurgroep Erkenningsregeling 1 onderzoek gedaan naar de Erkenningsregeling onder het Nederlands publiek, erkende en niet-erkende organisaties. De evaluatie heeft geleid tot een veelheid aan bevindingen. In dit artikel wordt ingegaan op de respons van en het belang voor de kleinere goede doelen.
-
Shrinking Space for Dutch Civil Society
Af en toe duiken er dossiers op waarbinnen wantrouwen van de overheid richting de Nederlandse burger zorgt voor onrust, onbegrip en woede, zoals de Toeslagenaffaire. Ook het maatschappelijk middenveld kent hiervan haar eigen voorbeelden. Erik Boerrigter van Partin maakt zich zorgen hoe de FATF-richtlijnen de ruimte voor het maatschappelijk middenveld beperkt.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 22
- Volgende pagina