Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Column De zij-instromer: Harm Goossens (Rode Kruis)

Column

2 april 2024

Inmiddels mag ik mijzelf een half jaar algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis noemen. De snelheid zat er gelijk in. Al in mijn eerste week in september 2023 kregen we te maken met een aardbeving in Marokko, overstromingen in Libië, een aardbeving in Afghanistan, een gespannen situatie tussen Armenië-Azerbeidzjan en op 7 oktober de escalatie van het conflict tussen Israël en Gaza.

Harm Goossens, algemeen directeur Nederlandse  Rode Kruis.
Harm Goossens, algemeen directeur Nederlandse Rode Kruis. © Rode Kruis / Robert Tjalondo

door Gastauteur

Harm Goossens (1964)

Goossens studeerde bedrijfskunde in Groningen en vervulde verschillende rollen bij Unilever in Zuid-Afrika, Turkije, Polen, Nederland en Engeland. Hij was onder meer verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid van Unilever wereldwijd. Per 1 september 2023 is hij algemeen directeur en dagelijks bestuurder van het Nederlandse Rode Kruis.

In januari ging ik voor het eerst op reis voor het Rode Kruis. Ik zag hoe tienduizenden gevluchte mensen in een doorgangskamp in Zuid-Soedan met amper eigen bezittingen dicht op elkaar wonen. Er waren 23.000 mensen terwijl er maar ruimte was voor 4.000. Velen liepen dagen op zoek naar een veilige plek, maar overleven nu in tenten zonder elektriciteit, water en genoeg eten. Het Zuid-Soedanese Rode Kruis zet daar alles op alles om het leed van mensen te verzachten. Vanuit Nederland helpen we onze collega's in Zuid- Soedan, maar ook op tientallen andere plekken in de wereld zoals Turkije, Syrië en Oekraïne.

Naast die nood in het buitenland, wordt mij ook steeds duidelijker hoe hard onze hulp hier in Nederland nodig is. In mijn eerste maanden trok ik het land in om kennis te maken met de vele vrijwilligers. Zij zetten zich met veel energie en enthousiasme in voor onze hulpverlening. In Nederland heeft het Rode Kruis nog nooit zo'n grote rol gespeeld als nu. We springen soms bij in Ter Apel en helpen op steeds meer opvangcentra.

‘Ik ben onder de indruk van de passie en daadkracht van de mensen bij het Rode Kruis’

In 2023 deelde het Rode Kruis ruim 250 duizend boodschappenkaarten uit aan mensen die niet genoeg geld overhouden voor eten. Deze mensen vallen tussen wal en schip en komen niet in aanmerking voor reguliere voedselhulp. Of zij weten de weg naar hulp niet te vinden. Ook weten we dat er een grote groep mensen is die graag hulp wil, maar er niet om durft te vragen. Uit eigen onderzoek blijkt gelukkig dat 89 procent van de Nederlanders bereid is om anderen in hun directe omgeving te helpen als ze daarom vragen. Dankzij donaties van particulieren en het bedrijfsleven kan het Rode Kruis mensen in nood in binnen- en buitenland helpen.

Ik ben onder de indruk van de passie en daadkracht van de mensen bij het Rode Kruis. Al in de eerste minuten na een (internationale) ramp schiet de geoliede machine die het Rode Kruis wereldwijd in beweging. Iedereen bij deze hulporganisatie zet zich met ziel en zaligheid in, zelfs in het weekend. Het Rode Kruis blinkt uit in snelheid, professionaliteit en gedrevenheid om anderen te helpen.

Al zes maanden mag ik mij inzetten voor mensen in nood, samen met alle vrijwilligers en beroepskrachten. Daar ben ik ontzettend trots op.

--

Deze column stond eerder in Vakblad fondsenwerving, jaargang 26, nummer 1, dat in april 2024 verscheen.

Meer over Rode Kruis Columns Vf 26-1 Algemeen directeur De Zij-instromer Harm Goossens

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close