Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Filantropie-nieuws over de grens: oktober/november 2021

Nieuws

7 december 2021

Het Vakblad fondsenwerving richt de pijlen voor de webrubriek 'Filantropie-nieuws over de grens' op het buitenland. Want ook buiten de grenzen bestaat er natuurlijk een bruisende goededoelenwereld, waar van alles gebeurt dat het vermelden waard is. De internationale round-up van oktober en november 2021:

door Marijn Thijs

1) Vijftig uur live: streamers brengen tien miljoen euro binnen voor Action Contra La Faim

Een groep van vijftig streamers hebben met een driedaagse game- en livestreamsessie ruim tien miljoen euro geworven voor een Franse hongerstichting; Action Contra La Faim. Op streamingsplatform Twitch zijn er wel vaker kanalen zo lang online, maar nog niet eerder werd er zoveel geld voor een liefdadigheidsproject binnengehaald. ‘Z Event is onmisbaar geworden.’ 

2) WHO: donateurs maken verschil in vaccinatiecampagnes wereldwijd

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat de schenkingen die zij krijgen meehelpen aan het financieren van gezondheidsdiensten voor vluchtelingen, nomaden en migranten. In een nieuwsbrief (gepubliceerd op 23 november) zet de organisatie verhalen uit Somalië, de Filipijnen, Bangladesh, Laos en Iran op een rijtje. ‘Het is voor het eerst dat ik een vaccin heb gehad voor mijn gezondheid.’

3) Grote donatie in cryptocurrency in Schotland

Een cryptocurrency project van een gemeenschap in Schotland heeft de grootste crypto-donatie in de geschiedenis van het land gedaan. ‘Pawthereum’ kon 26 Ethereum doneren aan Edinburgh Dog and Cat Home – ongeveer 97.000 euro. Met de donatie kan de voedselservice van het opvangcentrum het hele aankomende jaar vooruit. ‘We kunnen niet gelukkiger zijn om onze eerste grote donatie te doen aan een partner die zo attent en zorgzaam is als Edinburgh Home’, aldus Matt C-Roy, charity coördinator van Pawthereum.

4) Klimaatconferentie Glasgow: welke beloftes zijn er gemaakt?

De COP26-bijeenkomst in Glasgow waar over het klimaat werd gepraat was geen unaniem succes. Toch zijn er een paar veelbelovende toezeggingen geweest, ook vanuit de filantropische gemeenschap. Zo zijn er Amerikaanse en Chinese miljardairs en stichtingen die met particulier geld de overheidsplannen van die landen willen steunen. Lees hier welke personen en stichtingen geld aan klimaatverandering hebben toegezegd.

5) Meer klachten over digitale fondsenwervingspraktijken in VK

De toegenomen digitale activiteit van goede doelen heeft in het Verenigd Koninkrijk ook tot meer klachten geleid. Tussen 1 april 2020 en 31 maart 2021 kregen de 56 grootste non-profits bijna zesduizend klachten over online fondsenwerving; een stijging van 252 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het is voor het eerst dat deze vorm van digitale activiteit het meeste klachten veroorzaakt. 

6) Vladimir Potanin doneert 100 miljard roebel aan eigen stichting

Russische filantroop Vladimir Potanin, oprichter van de gelijknamige Foundation, heeft een schenking van honderd miljard roebel aangekondigd (ongeveer 1,2 miljard euro). Het bedrag zal over de komende tien jaar gedoneerd worden. Volgens Potanin is de schenking ‘een strategisch belangrijk instrument niet alleen om langetermijndoelen te behalen en grote projecten op het gebied van educatie en cultuur in Rusland te implementeren, maar ook om sociale initiatieven te ondersteunen.’ Lees de tekst van Potanin hier.

7) Tien jaar filantropie voor de oceaan: hoe staan we ervoor?

Volgens een rapport van CEA Consulting is de hoeveelheid filantropisch geld dat wordt besteedt aan het welzijn van de oceaan de afgelopen tien jaar verdubbeld (van 520 miljoen dollar naar 1,2 miljard dollar), maar dat is nog altijd slechts een ‘druppel op een gloeiende plaat’, schrijft Inside Philanthropy. Wereldwijd is er naar schatting ongeveer 700 miljard dollar per jaar nodig om de oceanen gezonder te maken en het economische levensonderhoud van een aanzienlijk deel van de aarde te beschermen. 

Meer over Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Klimaat Cryptocurrency WHO Gaming Vaccinatie Klachten Europese Filantropie Internationale round-up Frankrijk Schotland Oceaan Vladimir Potanin

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close