Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Filantropie-nieuws over de grens: augustus 2021

Nieuws

24 september 2021

Het Vakblad fondsenwerving richt de pijlen voor de webrubriek 'Filantropie-nieuws over de grens' op het buitenland. Want ook buiten de grenzen bestaat er natuurlijk een bruisende goededoelenwereld, waar van alles gebeurt dat het vermelden waard is. De internationale round-up van augustus 2021:

door Marijn Thijs

1) Italiaanse sectorhervormingen lastig te begrijpen voor groot deel non-profits

In Italië is de wet- en regelgeving rondom non-profits hevig opgeschud. De hervorming omvat liefst 135 wetgevingshandelingen, waaronder nieuwe belastingvoordelenen financieringsmogelijkheden, de introductie van een nieuw non-profit register en een nieuw rapportagemiddel om de transparantie van de sector te vergroten. Helaas blijkt uit onderzoek dat een derde van de liefdadigheidsinstellingen niet up-to-date is, of zelfs überhaupt niet op de hoogte is van de veranderingen.

2) Geven aan sociale en raciale rechtvaardigheid aangedreven door diversere groep donateurs

Uit onderzoek van de Indiana University Lilly Family School of Philanthropy blijkt hoe belangrijk donoren van kleur zijn geweest voor het geven aan raciale en sociale rechtvaardigheid. Zestien procent van de Amerikaanse huishoudens gaf in 2020 aan deze doelen, ten opzichte van dertien procent in het jaar ervoor. Minderheidsgroepen gaan voorop in de stijging: 31 procent van de Aziatisch-Amerikaanse huishoudens geeft aan sociale gelijkheidsdoelen, net als negentien procent van de zwarte huishoudens.

3) Een derde van de Top-100 grootste Britse goede doelen heeft vrouwelijke leider

Van de honderd grootste non-profits in het Verenigd Koninkrijk is ongeveer één op de drie directeuren vrouw, schrijft het magazine Charity Finance van Civil Society Media. Twee jaar geleden hadden 29 organisaties een vrouwelijke directeur; nu zijn dat 36 liefdadigheidsinstellingen. In de top-3 zijn twee vrouwen te vinden: Michelle Mitchell en Hilary McGrady (Cancer Research UK en de National Trust). Bij de honderd organisaties staan tegelijkertijd nog steeds vaak witte mannen van middelbare leeftijd aan het hoofd.

4) Zwitserse non-profits omarmen de QR-code nog maar mondjesmaat

Ook al is op veel plekken in Zwitserland de QR-rekening geïntroduceerd als factureringsstandaard die op termijn betalingsbewijzen zal vervangen, blijven veel Zwitserse goede doelen voorlopig weg van de QR-codes. Dat blijkt uit een enquête van Swissfundraising. Slechts acht procent heeft de nieuwe methode al in gebruik genomen, terwijl de QR-rekening per september 2022 verplicht wordt. De vraag is vooral hoe oudere Zwitsers daarmee om zullen gaan.

5) NBA Foundation verzamelt miljoenen voor zwarte gemeenschappen

De Amerikaanse profbasketbalcompetitie NBA heeft de afgelopen jaren niet alleen de aandacht getrokken vanwege de sport. Spelers kiezen er steeds vaker voor zich uit te spreken over allerlei actuele kwesties; van problemen met het Amerikaanse strafrechtssysteem en geestelijke gezondheid. Het fonds dat werd opgericht in naam van de competitie richt zich op kansengelijkheid in de zwarte gemeenschap. Elk van de dertig clubs in de NBA doneert de komende tien jaar een miljoen dollar per jaar. Inside Philanthropy beschrijft hoe filantropie de NBA binnenkwam.

6) ‘Dit is het moment voor filantropie om zich op geestelijke gezondheid te richten’

Na een onstabiele periode vol onzekerheid van de pandemie in de samenleving heeft geestelijke gezondheid een prominentere plek gekregen. Het is nu onder andere aan de filantropie om zich als collectief op het onderwerp te storten, betoogt Ken Zimmerman. ‘Om het potentieel te realiseren hebben we veel van de belangrijke instrumenten nodig die filantropie te bieden heeft: publiek geld, verbinding van bewegingen en ideeën met elkaar en het ontwikkelen van leiderschap.’

Meer over Verenigde Staten Geefgedrag Directeur QR Sociale rechtvaardigheid Mentale gezondheid Internationale round-up Inside Philanthropy Italië NBA Foundation Zwitserland

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close