Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Filantropie-nieuws van over de grens: mei 2021

Nieuws

4 juni 2021

Het Vakblad fondsenwerving richt voor een nieuwe webrubriek de pijlen op het buitenland. Want ook buiten de grenzen bestaat er natuurlijk een bruisende goededoelenwereld, waar van alles gebeurt dat het vermelden waard is. De internationale round-up van vrijdag 4 juni 2021:

door Marijn Thijs

1) Rapport onthult geefgedrag (rijke) millennials in het Verenigd Koninkrijk

The Beacon Collaborative heeft onderzoek gedaan naar het geefgedrag van millennials in het Verenigd Koninkrijk. Hun geefgedrag blijkt niet per sé gestructureerd, maar meer ad hoc en vaak gemotiveerd door hun werk, leefstijl of door een levensgebeurtenis. Met het rapport hopen de onderzoekers fondsenwervers en professionals in de non-profitsector om de psyche van rijkere millennials te doorgronden, zodat zij kunnen werken aan een goede band met de volgende generatie.

2) Maak de wegen vrij voor een ambitieus, veerkrachtig Europa door barrières in internationale filantropie te slechten

De coronacrisis heeft de al bestaande ongelijkheid in de maatschappij onder een vergrootglas gelegd, en we moeten onze krachten bundelen om die ontwikkelingen tegen te gaan. Ook de kracht van filantropie moet daarvoor aangeboord worden. Dat was één van de conclusies van een rondetafelgesprek over Europees gecoördineerde filantropie tijdens de European Social Economy Summit vorige week. Twee manieren om de barrieres voor werkelijk Europese filantropie te slechten.

3) ‘MacKenzie Scott gaf vorig jaar 6 miljard dollar weg: en da’s niet zo makkelijk als het lijkt'

Time Magazine boog zich afgelopen week over het geefgedrag van MacKenzie Scott, de ex-vrouw van Amazon-oprichter Jeff Bezos. Zij kwam de laatste jaren meerdere keren in het nieuws wegens haar filantropische inspanningen. Met ongekende snelheid keerde ze miljoenen uit. Scott was verantwoordelijk voor twintig procent van alle COVID-19 gerelateerde filantropische schenkingen in de wereld, en bijna 75 procent van het totaalbedrag geschonken door individuen. Maar hoe deed ze dat?

4) 2020 was een beter jaar voor Zweedse goede doelen dan ze zelf hadden verwacht

Het lijkt erop dat Zweedse non-profitsector minder hard geraakt zijn voor de coronacrisis dan ze hadden verwacht. Sterker nog, de voorspelling is dat hetzelfde bedrag aan giften en subsidies is binnengehaald als in 2019: 9,1 miljard Zweedse kronen (ongeveer 900 miljoen euro). Toch komt de non-profitsector niet helemaal ongeschonden uit 2020: de donaties van bedrijven liepen wel terug.

5) YouTube-filantroop Jimmy ‘MrBeast’ Donaldson wil blut sterven

Jimmy Donaldson, online bekend als MrBeast, maakt videos waarin hij honderdduizenden euro’s weggeeft aan willekeurige mensen en goede doelen. De Amerikaan, die ook ondernemer, app-ontwikkelaar en hoofd van de non-profitbeweging #TeamTrees is, gaf bijvoorbeeld eens een pizzabezorger een huis als fooi. Het Financieele Dagblad schreef een profiel over het 23-jarige manusje-van-alles. 

Meer over Verenigd Koninkrijk Filantropie MacKenzie Bezos EFC Financieele Dagblad EFA Europese Filantropie Internationale round-up MrBeast Time Magazine Zweden

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close