Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Filantropie-nieuws van over de grens: juni 2021

Nieuws

9 juli 2021

Het Vakblad fondsenwerving richt voor een nieuwe webrubriek de pijlen op het buitenland. Want ook buiten de grenzen bestaat er natuurlijk een bruisende goededoelenwereld, waar van alles gebeurt dat het vermelden waard is. De internationale round-up van vrijdag 9 juli 2021:

door Marijn Thijs

1) Nalatenschappenwerving in Spanje groeit gestaag

Een groep van 21 Spaanse non-profits hebben meer dan 23 miljoen euro opgehaald met hun nalatenschappenwervingsprogramma's, blijkt uit data gepubliceerd door Haz Testamento Solidario. Het aantal erflaters groeide met 35 procent naar 1026 in 2020. Toch is er nog veel te winnen: 'Hoewel het aantal mensen dat besluit na te laten groeit, zijn we nog ver van de getallen die andere Europese landen halen op dit gebied,' aldus onderzoeker Leyre Ayastuy.

2) Ook in Amerika debat over transparantie voor grote giften

Het Hooggerechtshof stemde een Californische wet op de openbaarmaking van donateurdata weg, omdat die volgens critici voor een onnodige inbreuk op de privacy van donoren zou zorgen en daardoor het schenken zou schaden. Een soortgelijk argument als in Nederland ook werd gebruikt om de het WTMO-wetsvoorstel in 2019 af te stemmen. Daartegenover staat dat mensen vinden dat de wet nodig is om fraude te helpen opsporen.

3) Vertrouwen in Australische ngo's hard gestegen, volgens Edelman Trust Barometer

Uit de cijfers van de Edelman Trust Barometer, die het gemiddelde vertrouwen van Australiërs in NGO's, bedrijven, de overheid en de media peilt, blijkt dat het vertrouwen in Australië hard steeg. Ze peilden het vertrouwen in de periode van eind oktober en eind november en kwamen tot de conclusie dat het percentage personen met vertrouwen met 12 procent was gestegen (van 47 naar 59 procent). Het betekende de grootste groei in het vertrouwen in de hele wereld; een ontwikkeling waar de non-profit sector van kan profiteren.

4) Aanmeldingen geopend voor leiderschapsplaform India-Europe

Een intercollegiaal uitwisselingsprogramma brengt twintig filantropische professionals uit India en Europa samen met als doel om via online samenkomsten hun leiderschapsvaardigheden te verbeteren en hun kennis, ervaring, creativiteit en zorgen met elkaar te delen. Het project wordt geleidt door externe experts over de afzonderlijke onderwerpen die aan bod komen. Aanmelden kan tot 30 juli.

5) Nieuw record sms- en vaste donaties in 2020 in Roemenië

Particulier geven zit ook in Roemenië in de lift, blijkt uit analyse van ARC Romania. SMS-donaties haalden tijdens de pandemie 12,5 miljoen euro op - een voortzetting van de trend voor het kanaal. Ondanks een forse daling van het werven van nieuwe vaste donateurs leidde dat maar tot een kleine afname van het totale aantal bestaande donateurs (2,4 procent minder).

Meer over India Transparantie Nalatenschappen Filantropie EFC Fondsenwerving SMS Australië EFA Europese Filantropie Internationale round-up Edelman Trust Barometer Roemenië Spanje

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close