Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Hoekstra en Keijzer beantwoorden Kamervragen over Dream or Donate: ‘Toezicht afdoende geregeld’

5 november 2019

Het kabinet vindt dat het toezicht op donatiecrowdfundingsplatforms op dit moment afdoende is geregeld en dat geen aanvullende actie vanuit de overheid nodig is. Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van Tweede Kamerleden Alkaya (SP) en Palland (CDA), door minister Hoekstra en staatssecretaris Mona Keijzer.

De Tweede Kamer in Den Haag (2017).
De Tweede Kamer in Den Haag (2017). © Shutterstock // Pieter Beens

door Marijn Thijs

Mensen moeten kunnen rekenen op een degelijke behandeling wanneer ze aan een crowdfundingsproject hebben gedoneerd, erkennen de kabinetsleden, maar het is primair aan de sector zelf om toezicht op de platforms te houden. De basis van die overeenkomst is de CBF-erkenning, die door de overheid structureel ondersteund wordt.

Autoriteit Financiële Markten

Op dit moment ziet de ACM (Autoriteit Consument en Markt) toe op de geldstromen naar de platforms, omdat er bij een donatie geen tegenprestatie verwacht wordt. Er gelden een aantal transparantie-eisen. In geval van mogelijke fraude is daarna de strafrechtketen (politie en Openbaar Ministerie) aan zet.

Naar aanleiding van het offline gaan van donatiewebsite Dream or Donate vroegen zowel Alkaya als Palland naar de mogelijkheid om crowdfundingsplatforms te scharen onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten, maar dat zou volgens Hoekstra en Keijzer niet logisch zijn. Bij organisaties waarover de AFM toezicht houdt is er wel een tegenprestatie, bijvoorbeeld via rente of dividend.

‘De aard – investeren met als doel het behalen van rendement met behulp van een bemiddelend platform – verschilt fundamenteel van de aard van crowdfunding door middel van donatie. Bij deze laatste vorm doet de geldgever moedwillig afstand van zijn of haar geld met het oogmerk een bepaald doen te ondersteunen.’ Hoekstra en Keijzer vergelijken het met geven aan een collecte. ‘Op deze activiteit is er eveneens geen toezicht van de AFM, noch is daar aanleiding voor.’ Zelfregulering is daarom het uitganspunt voor online doneren, net zoals bij doneren aan de deur. 

Verkenning sector

Hoekstra en Keijzer wijden in hun antwoord ook een aantal woorden aan de verkenning van het CBF en Nederland Filantropieland. Zij zoeken uit welke maatregelen er vanuit de sector nodig zijn om crowdfunding veiliger te maken. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een gedragscode. ‘Het kabinet vindt dit een positieve ontwikkeling en acht, mede in het licht van deze ontwikkeling, aanvullende overheidsmaatregelen niet nodig.’

Directeur Marc Schoutens van Kentaa ontfermde zich in een opiniestuk op de site van Vakblad fondsenwerving over de andere mogelijkheden. Hij ziet dat er risico’s bestaan en zeer waarschijnlijk blijven bestaan, en pleit onder andere voor een keurmerk voor open crowdfundingplatforms.

Brief aan de voorzitter

Download hier de volledige brief van Hoekstra en Keijzer aan de voorzitter van de Tweede Kamer.

Meer over Toezicht Crowdfunding Mona Keijzer Dream or Donate Autoriteit Consument en Markt Donatieplatforms Wopke Hoekstra

Gerelateerde berichten

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close