Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Wat is er met donatiewebsite Dream or Donate gebeurd?

Kort & Goed

29 augustus 2019

Er is iets aan de hand bij crowdfundingplatform Dream or Donate. Zowel de doneerwebsite als de Facebookpagina zijn van het ene op het andere moment als sneeuw voor de zon verdwenen, met alle gevolgen van dien. Donateurs vrezen dat ze hun geld kwijt zijn, de sociale en persoonlijke doelen waarvoor geld werd opgehaald vrezen dat ze het aan hen gedoneerde geld niet zullen ontvangen.

Beeld ter illustratie: crowdfunding.
Beeld ter illustratie: crowdfunding. © Shutterstock // Andrey_Popov

door Redactie Vf

Steuntje in de rug

Via het platform van Dream or Donate konden mensen geld doneren voor verschillende hulpbehoevende mensen die het extra financiële steuntje in de rug wel kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor een dure medische behandeling of een begrafenis. De website heeft sinds de oprichting in 2013 bijna zes miljoen euro opgehaald.

Maar nu is het platform non-actief en zelfs uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel, schrijft het AD naar aanleiding van een gesprek met een gedupeerde vrouw.

‘Gehackt’

Dream or Donate is een eenmanszaak, gerund door Robert-Jan Mastenbroek, die aan de landelijke media vertelt dat hij gehackt is. Volgens Mastenbroek hebben malafide figuren de ingezamelde bedragen op de inzamelingsacties verhoogd, waardoor de partijen die geld inzamelden een te hoog bedrag zagen en dus verwachtten. Daardoor werd het geld sneller uitgegeven dan binnengebracht, waarna hij geforceerd was om de site offline te halen. Op verdere vragen wilde hij volgens het AD geen antwoord geven, al verzekert hij wel dat ‘alles goed komt’ en dat ‘iedereen zijn geld terugkrijgt.’

Of dat ook echt gebeurt is nog maar de vraag. RTL Nieuws schrijft dat Mastenbroek al maanden op de hoogte was van de hack en geen aangifte heeft gedaan bij de politie, omdat ‘die mensen werken met een ander IP-adres en niet te achterhalen zijn’. De donateurs werden ook niet van de hack geïnformeerd. Daarom is er argwaan ontstaan en zijn krijgt de klachtenwebsite klacht.nl veel reacties binnen van gedupeerden.

Kamervragen

Het is niet de eerste keer dat het platform onder vuur ligt. Eerder dit jaar werden er voorbeeld Kamervragen gesteld over de commissie die het bedrijf hanteert.

Meer over Crowdfunding Dream or Donate Oplichting

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close