Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Politiek wil toezicht op donatiewebsites na Dream or Donate-debacle

3 september 2019

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er binnenkort toezicht gehouden wordt op donatie- en crowdfundingwebsites. Volgens RTL Nieuws hebben D66, SP, CDA, PVDA, GroenLinks en 50Plus zich voor de plannen uitgesproken. De roep om toezicht bij donatiesites volgt als reactie op de situatie die vorige week ontstond bij donatieplatform Dream or Donate.

Online doneren.
Online doneren. © Shutterstock // narin chauhan

door Redactie Vf

Zowel de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zien op dit moment niet toe op donaties. Het toezicht op goede doelen is een verantwoordelijkheid van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), maar ook hier vallen de donatieplatforms buiten. Zodoende is geen enkele toezichthouder met de platforms bezig.

‘Wettelijk niemandsland’

‘Ik vraag al zo lang om schimmige bedrijven als Dream or Donate aan te pakken. Zij opereren in een wettelijk niemandsland en maken misbruik van mensen die elkaar willen helpen,’ reageerde SP-Kamerlid Mahir Alkaya tegen RTL Nieuws. Ook Henk Krol (50Plus) geeft aan geschrokken te zijn van het gebrek aan toezicht. ‘Als mensen iets doneren doen ze dat vanuit hun hart. Ik wil meedenken over regelgeving’.

Dream or Donate

Via het platform van Dream or Donate konden mensen geld doneren voor verschillende hulpbehoevende mensen die het extra financiële steuntje in de rug wel kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor een dure medische behandeling of een begrafenis. De website heeft sinds de oprichting in 2013 door Robert-Jan Mastenbroek, bijna zes miljoen euro opgehaald.

Verdwenen geld

De site en Facebookpagina van Dream or Donate verdwenen vorige week ineens uit de lucht, waarna het bedrijf werd uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het gedoneerde geld is nog altijd spoorloos. De genoemde bedragen lopen uiteen van 40.000 euro tot enkele tonnen. Tientallen mensen uit het hele land hebben aangifte gedaan bij de politie.

Er volgde een heksenjacht op eigenaar Robert-Jan Mastenbroek, de oprichter van de site die tegenwoordig als ‘Broer Rasta’ door het leven gaat. Hij claimt dat de website offline is gegaan na een hack, maar de gedupeerden geloven dat niet. De politie deed vrijdag een inval in het huis van Mastenbroek waarbij ze zijn telefoons in beslag namen en doet onderzoek naar de verdwijning van het geld.

De gedupeerden van Dream or Donate verenigen zich via een advocatenbureau.

Terugbetaling

Op 5 september werd bekend dat Mastenbroek de eerste 25.000 euro apart heeft gezet om de gedupeerden terug te betalen. De eigenaar van het platform geeft nog altijd aan dat hij alle schade terug zal betalen. Meer informatie over de huidige stand van zaken is te lezen op de NOS-site.

Meer over Toezicht Crowdfunding Dream or Donate

Gerelateerde berichten

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close