Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Opinie - pagina 3

Vakblad fondsenwerving bied naast nieuws uit de sector en onze eigen verdiepingsartikelen ruimte voor opinie. Op deze pagina's vindt je (ingezonden) opiniestukken over filantropie, goede doelen en fondsenwerving in Nederland. Zelf een opiniestuk insturen? In dit artikel lees je hoe het werkt. 

  • De rijksten mogen blij zijn dat ze de portemonnee mogen trekken

    19 februari 2019 om 09:53

    Deze column werd uitgesproken op de WRR-conferentie op 21 februari 2019 in het Vredespaleis in Den Haag, door Jos van Hezewijk.

    Lees meer over "De rijksten mogen blij zijn dat ze de portemonnee mogen trekken"
  • Zou het onethisch zijn om niet om een voldoende hoge gift te vragen?

    13 december 2018 om 07:54

    Wie is voor jou als fondsenwerver je belangrijkste belanghebbende? Denk daar eens over na. Wellicht hoeft dat helemaal niet. Want het zijn je donateurs, toch? Niet verrassend natuurlijk. Voor professionele fondsenwervers staan de donateurs centraal. Dat wordt vaak aangeduid met vaktermen als donor-focused, ‘relationship fundraising’ of zelfs ‘donor love’.

    Lees meer over "Zou het onethisch zijn om niet om een voldoende hoge gift te vragen?"
  • Meer irritatie met plannen Mona Keijzer

    7 december 2018 om 08:00

    Na de aankondiging van staatssecretaris Mona Keijzer om het Bel me niet-Register te vervangen door een opt-insysteem lijkt onze sector wakker te schrikken. Op meerdere plaatsen ontstaan initiatieven om te voorkomen dat de goede doelen te lijden krijgen onder een nieuwe wet die ons nog verder zal beperken in onze communicatie met het publiek.

    Lees meer over "Meer irritatie met plannen Mona Keijzer"
  • Meer dan tien miljoen euro en duizenden part-timebanen

    1 november 2018 om 07:00

    Om een idee te krijgen van de belsector voor goede doelen: er zijn ongeveer zeven contactcenters die zich uitsluitend bezighouden met bellen voor fondsenwervende non-profits. Daarvoor zijn zo’n duizend call agents actief. Daarnaast zijn er nog pakweg twintig bureaus die, naast het bellen met een commerciële boodschap, ook voor goede doelen werken. Daarvoor werken naar schatting tweeduizend bellers.

    Lees meer over "Meer dan tien miljoen euro en duizenden part-timebanen"
  • Kennis is Cruciaal

    8 maart 2018 om 09:00

    De wereld van de filantropie bestaat uit zeer diverse organisaties. Ze zijn uiteraard bijna altijd klein gestart met een of enkele enthousiastelingen, die voor hun zaak alles uit de kast haalden. Veel organisaties blijven klein. Soms omdat de doelstelling te weinig mensen aanspreekt. Maar ook omdat het niet lukt het in principe wel aanwezige maatschappelijk draagvlak te creëren. Een minderheid slaagt er wel in om te groeien. En met de groei komen dan ook de personeelsleden.

    Lees meer over "Kennis is Cruciaal"
  • Concurrentie in de fondsenwerving

    1 maart 2018 om 07:00

    Concurrentie? Dat is een vies woord voor de commercie╠łle markt, hoor ik je denken. Dat is iets waar wij in de goededoelenwereld niets mee te maken hebben.

    Lees meer over "Concurrentie in de fondsenwerving"
  • Is vijf miljoen de moeite niet waard?

    1 maart 2018 om 07:00

    Na de veertiende Serious Request lazen we in heel wat commentaren over de teleurstellende opbrengst van ruim vijf miljoen euro. Reclameman en Volkskrantcolumnist Jan Bennink blogde op spreekbuis.nl (vakbladfw.nl/2ogfQsy) over het Glazen Huis dat aan scherven ligt en stelde voor om eens bij onze zuiderburen te kijken, hoe het beter kan.

    Lees meer over "Is vijf miljoen de moeite niet waard?"
  • De geefbereidheid is nog even groot als tien jaar geleden

    28 augustus 2017 om 07:00

    Een aantal conclusies die prof. dr. René Bekkers trok in een interview dat de uitkomsten van het onderzoek Geven In Nederland 2017 moest duiden en dat te lezen was in de Dikke Blauwe van 4 mei, kon ik niet rijmen met de praktijk zoals ik die ken. Nadat ik in een vorig nummer van het Vakblad het hoofdredactioneel commentaar las van Renée Steenbergen, die eveneens kritisch was, besloot ik deze pagina te benutten om mijn praktische ervaringen te delen.

    Lees meer over "De geefbereidheid is nog even groot als tien jaar geleden"
  • Goede doelen worstelen met crm

    1 maart 2017 om 07:00

    Een flink aantal goede doelen ervaart tekortkomingen in hun huidige crm. Een deel daarvan is op zoek naar iets nieuws, maar toch is er ook een deel dat hierin berust. Is er te weinig keus of is het budgettair niet haalbaar om voor de beste oplossing te kiezen? Op het gebied van crm-systemen voor goede doelen is er het nodige gebeurd de afgelopen jaren. Datapartners ging failliet, iFunds stortte zich op overnames en Salesforce verwierf in korte tijd een flink marktaandeel.

    Lees meer over "Goede doelen worstelen met crm"
  • Verantwoorde transparantie is wel degelijk mogelijk

    2 augustus 2016 om 14:07

    Stel je dit bericht voor: ‘Winkel besluit doorzichtig glas in zijn etalage te zetten.’ Over transparantie gesproken. En: ‘Onderzoek wijst uit dat een open keuken in een restaurant het vertrouwen in de kwaliteit van de gerechten vergroot.’ Leuk voor de afhaalchinees met zijn schuifluik.

    Lees meer over "Verantwoorde transparantie is wel degelijk mogelijk"
Close