Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Opinie: Onderdeel van de oplossing?

Opinie: Onderdeel van de oplossing?

Opinie

30 augustus 2022

Onze samenleving lijkt momenteel te grossieren in crisissen. Van woningnood naar wooncrisis, van boerenprotest naar stikstofcrisis, van duurzaamheid naar klimaatcrisis. Er is veel aan de hand in de wereld, dat is duidelijk. Maar als ik teveel naar het nieuws of naar talkshows kijk denk ik: hoe gaan we dit allemaal oplossen? Is er perspectief? Waar zit het lichtpunt?

Stichting Praat lancering Signalenwijzer.jpg

door Gastauteur

Henriette van Eeghen (Impact Matters) vindt perspectief voor de maatschappelijke crisissen in het werk van (kleine) stichtingen

Gelukkig zie ik in mijn werk bij Impact Matters dat er naast honderd crisissen ook 150.000 stichtingen in Nederland zijn, die vrijwel allemaal een positieve bijdrage willen leveren aan de maatschappij. Vaak opgericht door hele betrokken, gepassioneerde mensen. Mensen met een groot hart voor hun missie. Soms voor problemen waar ik helemaal geen weet van had of niet wist dat ze zo groot waren.

Een paar bijzondere voorbeelden. Zo is er de stichting ‘Het verdwenen zelf’ die zich inzet voor slachtoffers van narcisten. Een probleem waarvan ik mij niet bewust was en zeker niet van de omvang. Ik was verrast door het aantal mensen dat reageert op een post over deze stichting.

Door mijn werk kwam ik in gesprek met Stichting Praat, een kleine stichting die kindermishandeling wil voorkomen. Jaarlijks worden in Nederland zo’n 120.000 kinderen mishandeld (!) en sterven vijftig kinderen aan de gevolgen ervan. Deze kleine stichting maakt een ‘signalenwijzer’. Bij de lancering hiervan was de zaal vol met mensen uit het onderwijs en de zorg. Voor mij een teken dat deze kleine stichting precies doet wat nodig is.

Stichting Praat Signalenwijzer

Een derde voorbeeld is de Stichting Voices for Women, die zich inzet voor meer bewustzijn en onderzoek naar vrouwspecifieke ziektes. Eigenlijk raar dat dit in deze tijd nog nodig is, maar de feiten laten dit duidelijk zien.

Soms denk ik wel eens: Zou het niet veel efficiënter zijn als al die kleine stichtingen meer gaan samenwerken? Niet ieder een eigen jaarverslag, een eigen website, een eigen bestuur, etc. Aan de andere kant: hoe mooi is het dat er zoveel bijzondere initiatieven zijn om de wereld een beetje mooier en beter te maken. Dat geeft hoop naast al het heftige nieuws van momenteel.

De vraag om over na te denken is natuurlijk welke rol jij in het geheel wilt spelen. Wil jij onderdeel van de oplossing zijn?

Vaak hoor ik mensen verzuchten: ‘Mijn bijdrage is zo klein, dat maakt toch geen verschil’. Maar juist al deze lichtpuntjes, dat is wat we nodig hebben. Heel veel lichtpuntjes die schijnen naar de oplossing. En ieder kan daarin zijn eigen rol bepalen. Iedereen kan een deel van de oplossing zijn!

Over de auteur: Henriëtte van Eeghen

Henriëtte van Eeghen is oprichter van Impact Matters. Deze stichting koppelt medewerkers uit het bedrijfsleven op basis van hun expertise als vrijwilliger aan vraagstukken van goede doelen en andere ideeële organisaties. Jaarlijks worden op die manier zo’n vijftig organisaties geholpen om effectiever en met meer impact te kunnen werken aan hun missie.

Meer over Stichtingen Crisis Impact Matters Henriette van Eeghen Het Verdwenen Zelf Oplossingen Stichting Praat Stichting Voices for Women

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close