Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Centrum Filantropische Studies onderzoekt culturele instellingen in aanvulling op Geven in Nederland 2020

Onderzoek Kort & Goed

3 maart 2020

Het Centrum van Filantropische Studies van de Vrije Universiteit Amsterdam gaat aanvullend op het onderzoek ‘Geven in Nederland’ (GIN2020) ook kijken naar het geefgedrag aan Nederlandse culturele instellingen en hun ondernemerschap. Het onderzoek wordt tegelijk met GIN2020 uitgevoerd en staat onder leiding van hoogleraar filantropie René Bekkers. De eerste resultaten worden op 15 april tijdens de Dag van de Filantropie verwacht.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // tadamichi

door Redactie Vf

Om het onderzoek tot een goed einde te brengen gebruikt het onderzoeksteam de gegevens over het geefgedrag van huishoudens, bedrijven en vermogende Nederlanders van Geven in Nederland, en door culturele instellingen ingevulde vragenlijsten en hun jaarverslagen. Uit de cijfers moet blijken hoe de omvang en samenstelling van giften aan culturele instellingen veranderd zijn.

Het onderzoek is al eerder gedaan voor de periode 2012-2014 en in 2015. Hoewel de kennis over de - toen relatief nieuwe - Geefwet tussen de twee onderzoeken niet was toegenomen, waren grote culturele instellingen toen wel in staat om meer inkomsten te genereren. Tegelijkertijd moesten de kleine instellingen vaker teren op subsidies, met het risico dat ze verdwijnen op het moment dat de subsidie wegvalt.

Om te bekijken hoe de omvang en samenstelling van giften aan culturele instellingen veranderd zijn, raadpleegt het onderzoeksteam de data van GIN2020. Om ondernemerschap bij die culturele instellingen te bepalen schrijven de onderzoekers een grote en gevarieerde groep culturele ANBI’s aan. Zij vullen een vragenlijst in, of de informatie wordt uit jaarverslagen gehaald. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan de grootste culturele instellingen, omdat zij beeldbepalend zijn voor de sector. Om te bepalen welke cultuurreuzen dat zijn wordt een top 50 opgesteld. De gegevens worden in de eerste maanden van 2020 verzameld. De eindrapportage staat voor juni 2020 op de rol.

--

Een versie van dit artikel verscheen ook in de rubriek Kort en Goed van het Vakblad fondsenwerving van 3 maart 2020.

Meer over Cultuur Geven in Nederland René Bekkers Centrum Filantropische Studies Vrije Universiteit

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close