Demissionair staatssecretaris Van Oostenbruggen (Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane, NSC) heeft gereageerd op de anbi-evaluatie van Berenschot. In de reactie erkent de bewindspersoon het belang van anbi’s en spreekt hij zijn inzet uit om de ruimte voor deze instellingen via de fiscaliteit te behouden.

Van Oostenbruggen schrijft daarnaast dat hij liever inzet op betere informatievoorziening in plaats van aanscherping van het bestedingscriterium. Ook is hij voorstander van het centraliseren en structureren van de gegevensverkrijging door het gebruik van een anbi-portal. Aan de integriteitstoets, die kan worden gebruikt om te bepalen of een anbi integer is, worden daarnaast geen extra strafbare feiten toegevoegd.
Wel is het zo dat het anbi-portal pas in 2030 zou worden opgeleverd. Goede Doelen Nederland vindt dat vrij laat en pleit daarom voor een actieve overbrugging tot dat moment. De branchevereniging zal de inzet van de staatssecretaris steunen op het verzamelen van informatie en het benutten van gedragscodes en zelfregulering. Volgens Goede Doelen Nederland is die aanpak ‘niet alleen praktisch en uitvoerbaar’, maar ook lastenverlagend voor instellingen en de Belastingdienst.
Tot slot reageert Van Oostenbruggen op de regels die er zijn voor instanties die hun anbi-status zijn verloren. Deze wil hij met de sector gaan bespreken. Goede Doelen Nederland staat in principe positief tegenover twee voorstellen die op dat gebied zijn gedaan: een fiscale eindheffing en de verplichting van voormalig anbi’s om het resterende vermogen te besteden aan een doel dat het algemeen nut dient. Een invoering van een algemene belastingplicht voor álle stichtingen en vereniging, ziet de branchevereniging niet zitten. Deze maatregel zou leiden tot ‘een aanzienlijke lastenverzwaring voor instellingen die opereren in het publieke belang’.
Van Oostenbruggen gaat binnenkort verder spreken met vertegenwoordigers uit de sector.