Onderzoeker Lisanne van den Berg gaat voor haar promotie kijken hoe het gesteld is met de veerkracht en zelfeffectiviteit van medewerkers van goededoelenorganisaties. Ze wordt daarin gesteund door toezichthouder CBF. De verkennende fase start dit jaar.

De 34-jarige Van den Berg werkt als onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). De centrale vraag in haar onderzoek is: hoe kunnen medewerkers van goede doelen hun persoonlijke hulpbronnen – zoals optimisme, veerkracht en zelfeffectiviteit (het vertrouwen in de eigen bekwaamheid) inzetten om hun welzijn te behouden?
‘Goede doelen doen op allerlei vlakken prachtig werk,’ vertelt Van den Berg in een interview op de website van CBF. ‘Ze werven zelf middelen en realiseren maatschappelijke impact met vaak innovatieve projecten. Ik geloof dat mensen die dit werk doen ondersteund moeten worden in wat hen drijft. Maar naar de emotionele en mentale basis van medewerkers in de sector is nog nauwelijks onderzoek gedaan. Er is dus veel te leren.’
Interviews en enquête
De komende maanden gaat Van den Berg met dertig medewerkers van goede doelen spreken over de rol van persoonlijke hulpbronnen in het bevorderen van welzijn. Volgend jaar volgt daarop een vragenlijst, die naar enkele duizenden professionele werknemers uit de goededoelensector zal worden gestuurd.
Van den Berg merkt al veel betrokkenheid, laat ze via CBF weten. ‘Ik zie veel bereidheid in de sector om over dit thema te praten. Medewerkers van goede doelen zijn er duidelijk mee bezig – en dat is niet vreemd. We denken allemaal na over hoe het met ons gaat, en wat we nodig hebben om ons beter te voelen.
Geïnteresseerden kunnen op de hoogte blijven over, of meedoen met, het onderzoek, door zich aan te melden via deze link, of een mail te sturen naar l.i.s.a.van.den.berg@hva.nl.