Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Banner Mindwize

Klimaatzaak: geen extra verplichting CO2-afbouw Shell na hoger beroep

Nieuws

12 november 2024

Het gerechtshof in Den Haag heeft het vonnis vernietigd in de Klimaatzaak die Milieudefensie tegen Shell heeft aangespannen. Dat betekent dat Shell zich niet extra in hoeft te spannen om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. In 2021 oordeelde de rechter nog dat de Shell-groep en afnemers dat wel moesten doen, en wel met 45 procent.

Tankstation van Shell in Zwolle, 2024.
Tankstation van Shell in Zwolle, 2024. © Shutterstock // Andre Weening

door Marijn Thijs

Shell kan niet worden gedwongen om de uitstoot van zijn klanten met een bepaald percentage te reduceren, oordeelde de rechter. Dat is in de praktijk lastig te reguleren. Ook vindt het Hof dat een daling van de uitstoot van specifiek Shell, niet automatisch tot een wereldwijde reductie lijdt.

Shell moet de eigen uitstoot wel reduceren, maar daar is het bedrijf goed genoeg mee bezig, aldus de rechter. Shell wil de eigen uitstoot in 2030 met de helft verlagen en heeft ten opzichte van 2019 ongeveer dertig procent vermindering bereikt.

Het Hof benadrukt wel dat bescherming tegen klimaatverandering een mensenrecht is en dat organisaties zoals Shell daar een rol in te vervullen hebben.

Klimaatzaak 2021

Toen de Klimaatzaak in 2021 de kant van de milieuorganisaties onder leiding van Milieudefensie op viel, was dat wereldnieuws. In de nasleep van die uitspraak spande de milieuorganisatie eerder dit jaar een nieuwe zaak aan, deze keer tegen ING

Dat het hoger beroep voor Milieudefensie de andere kant op valt, is voor de klimaatbeweging een fikse tegenvaller. ‘Deze uitspraak raakt ons diep,’ zegt directeur Donald Pols. ‘Het is een tegenslag voor ons, de klimaatbeweging en miljoenen mensen over de hele wereld die zich zorgen maken. Maar wie ons een beetje kent, weet dat wij nooit opgeven. Het is hoopvol dat de rechter vaststelt dat Shell verantwoordelijk is voor het verminderen van uitstoot en dat bedrijven ook mensenrechten moeten respecteren. Het is een marathon en geen sprint en de race is nog niet gelopen. Vervuilers zijn sterk, maar met z’n allen zijn wij sterker.’

Milieudefensie richt zich in een verklaring op haar website op de positieve elementen die sinds 2021 veranderd zijn ten gunste van het klimaat. ‘Het betekent niet dat we bij nul beginnen’, concludeert de non-profitorganisatie na de uitspraak. Wereldwijd dagen mensen grote vervuilers en overheden met succes voor de rechter en de klimaatbeweging groeit aan kracht. ‘En misschien wel het belangrijkste: in de EU moeten grote vervuilers zich dankzij een nieuwe wet aan de klimaatafspraken van Parijs houden.’

Meer over Milieudefensie Klimaat Klimaatverandering Den Haag Rechtszaak Shell Donald Pols Klimaatzaak CO2-uitstoot

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close