Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Na Shell sleept Milieudefensie ook ING voor rechter

Nieuws

23 januari 2024

Nadat Milieudefensie in 2021 de zogenaamde Klimaatzaak die zij had aangespannen tegen Shell won, brengt de milieuorganisatie nu opnieuw een grote organisatie voor de rechter: ING. Zij eisen dat ING zijn totale uitstoot met de helft terugbrengt en dat de bank de samenwerking met vervuilende bedrijven stopzet. ‘Ook deze keer zetten we alles op alles om de zaak, met z’n allen, te winnen.’

Winnie Oussoren (Milieudefensie Jong), Donald Pols (directeur) en Roger Cox (advocaat) bij de bekendmaking van de nieuwe Klimaatzaak.
Winnie Oussoren (Milieudefensie Jong), Donald Pols (directeur) en Roger Cox (advocaat) bij de bekendmaking van de nieuwe Klimaatzaak. © Marten van Dijl / Milieudefensie

door Redactie Vf

In aanloop naar de beslissing vroeg ING 29 grote vervuilende bedrijven, waaronder ING, naar hun klimaatplan. Volgens Milieudefensie scoort die ‘een dikke onvoldoende’. De grootste bank van Nederland steekt meer geld in vervuilende bedrijven dan alle andere Nederlandse banken, stopt tientallen miljarden in bedrijven die de klimaatcrisis verergeren en stoot daarmee enorme hoeveelheden broeikasgassen uit, betoogt de non-profit. Milieudefensie pleit voor absolute klimaatdoelen en doelen voor de totale uitstoot van de bank.

Shell

De eerste Klimaatzaak – tegen Shell – werd in 2019 gestart waarna de uitspraak volgde in mei 2021. De multinational moet als gevolg van de uitspraak om de uitstoot van CO2 met netto 45 procent te reduceren voor eind 2030, ten opzichte van het niveau van 2019. Kort na de uitspraak werd al gespeculeerd over meer rechtszaken tegen milieuvervuilende bedrijven. Het hoger beroep van Shell loopt nog.

Lees hier de volledige eis van Milieudefensie tegen ING.

Meer over Milieudefensie Klimaat Milieu ING Rechtszaak Shell Klimaatzaak

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close