Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Eén op negen armoedehulporganisaties werkt met een wachtlijst

Onderzoek Nieuws

8 januari 2024

Steeds meer mensen vragen armoedehulp aan. Daardoor zijn op dit moment ruim tien procent van de hulporganisaties, zoals Voedsel- en kledingbanken, genoodzaakt om met een wachtlijst te werken: een stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Dat schrijft Stichting Armoedefonds op basis van een onderzoek waar 375 Nederlandse armoedehulporganisaties aan meewerkten.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // StanislauV

door Redactie Vf

Meer dan de helft van de armoedehulporganisaties die deelnamen aan het onderzoek ‘De impact van voortdurende armoede op hulporganisaties in Nederland’ rapporteert een toename van het aantal hulpvragen. Dat resulteert volgens het Armoedefonds in een grotere druk op deze organisaties. Onder de hulpvragers bevinden zich ook steeds vaker werkende mensen.

Eén van de hulporganisaties die de drukte merkt is kleding- en speelgoedbank Twenterand uit Vriezenveen. ‘Op onze wachtlijst staan honderd mensen,’ vertellen zij in het onderzoek. ‘Dat is triest. We zijn er juist om te helpen. Maar je kunt niet harder werken dan je doet.’

Lokale hulporganisaties essentieel

Mensen worden voornamelijk gedwongen hulp te zoeken als gevolg van de stijgende kosten van levensonderhoud. Met name (alleenstaande) ouders met kinderen kloppen regelmatiger aan bij de hulporganisaties. ‘Te veel mensen leven in bestaansonzekerheid,’ benadrukt Henk de Graaf van Stichting Armoedefonds. ‘Lokale hulporganisaties spelen een cruciale rol in de aanpak van armoede. Zij hebben structurele financiële steun nodig om de groeiende hulpvragen te kunnen blijven opvangen.’

Verzorgingsproducten

Het Armoedefonds ziet ook een groeiende vraag naar verzorgingsproducten. Het is voor een steeds grotere groep mensen niet meer vanzelfsprekend om toegang te hebben tot doucheproducten, wasmiddel, schoonmaakmiddelen en menstruatieproducten.

De Graaf: ‘Het tekort aan basisproducten benadrukt de impact die armoede heeft op het dagelijks leven van mensen. Je wordt gedwongen om keuzes te maken, zelfs op het gebied van essentiële levensproducten en persoonlijke hygiëne. Verzorgingsproducten als maandverband, tandpasta en deodorant zijn geen luxeproducten maar basisbehoeften.’

Aanbevelingen

Het Armoedefonds pleit in het rapport over het onderzoek voor structurele steun voor hulporganisaties en voor maatwerk. Idealiter komt de financiële ondersteuning uit zowel landelijke als lokale hoek. Uit eerder onderzoek van de stichting blijkt dat vijf miljoen euro nodig is. Daarnaast roept het fonds op tot aanvullend beleid en het structureel op orde brengen van de basis.

Lees het hele onderzoek op de website van het Armoedefonds.

Meer over Armoedebestrijding Nederland Voedselbank Armoedefonds Verzorgingsproducten Hulporganisaties Kledingbank

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close