Het UBO-register waarin bedrijven en verenigingen hun uiteindelijk belanghebbenden moeten registreren, is per eind november ineens op slot gegaan voor raadpleging door particulieren. Alleen de overheid kan er nog in kijken in het kader van de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering. Dat komt door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, dat heeft bepaald dat de privacy van ondernemers onevenredig wordt aangetast als iedereen het register kan raadplegen.
UBO-register
Het register werd in 2020 geïntroduceerd als deel van de aanpak tegen witwassen. Ook stichtingen en verenigingen werden geacht een uiteindelijk belanghebbende in te schrijven. Dat stuitte destijds op verzet. Goede doelen hebben namelijk geen belanghebbende, want dat is het doel wat zij dienen. In de praktijk worden organisaties zelf gevraagd te bepalen welke personen zij inschrijven.
Het UBO-register wordt beheerd door de Kamer van Koophandel. De informatie was tegen een kleine betaling (2,50 euro per aanvraag) beschikbaar voor particulieren, maar dat zal met de uitspraak niet langer zo zijn.
De FIN zet vraagtekens
Ondanks het inzageverbod blijft het register er voorlopig en ook de inschrijfplicht blijft ongewijzigd. Fondsen in Nederland (FIN) zet wel nieuwe vraagtekens bij de noodzaak voor de inclusie van goededoelenorganisaties in het UBO-register. De overheid heeft volgens de fondsenkoepel dat register niet nodig om te weten wie de bestuurders van een vereniging of stichting zijn.
De FIN gaf kort na de bekendmaking van het nieuws aan dat zij met het ministerie van Financiën in gesprek gaan om over de rol van stichtingen en verenigingen te praten.