Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Oxfam Novib: ‘Corona heeft ongelijkheid verder vergroot’

Onderzoek Nieuws

18 januari 2022

Sinds de uitbraak van de coronapandemie is de ongelijkheid in de wereld verder gegroeid, schrijft Oxfam Novib in een rapport dat het gelijktijdig met de online start van het World Economic Forum publiceert. Ten opzichte van 2019 zijn er nu 160 miljoen mensen extra in armoede terecht gekomen, terwijl het vermogen van de tien rijkste mannen ter wereld is verdubbeld, van 700 miljard tot 1,5 biljoen dollar. Daarbij zijn het vooral vrouwen en meisjes die achterblijven.

Gedeelte van de cover van het rapport 'Inequality Kills' van Oxfam Novib, 2022.
Gedeelte van de cover van het rapport 'Inequality Kills' van Oxfam Novib, 2022. © Oxfam Novib

door Redactie Vf

‘Inequality Kills’

In het Oxfam-rapport, getiteld ‘Inequality Kills’, staat dat het vermogen van miljardairs harder is gestegen dan ooit. Zij bezitten nu vijf biljoen dollar meer dan twee jaar geleden. De extreme ongelijkheid draagt volgens het rapport bij aan de dood van minstens 21.000 mensen per dag – sterfgevallen die wereldwijd te wijten zijn aan een gebrek aan toegang tot betaalbare gezondheidszorg, gender-gerelateerd geweld, honger en de gevolgen van klimaatverandering.

Ook in Nederland groeit het gat tussen de allerrijksten. De tien miljoen armste Nederlanders bezitten evenveel vermogen als de 2.120 rijkste. 

‘De obscene rijkdom van de allerrijksten is nauwelijks te bevatten,’ zegt Michiel Servaes, algemeen directeur van Oxfam Novib. ‘Het feit dat ze nu samen zes keer meer vermogen bezitten dan de armste 3,1 miljard mensen legt de extreme ongelijkheid in de wereld bloot.’ Ook Nederland kan en moet hierin een rol spelen, stelt Servaes. ‘De urgentie zien we nauwelijks terug in het coalitieakkoord dat deze week in de Tweede Kamer wordt besproken. Als het gaat om internationale solidariteit, de aanpak van belastingontwijking en een eerlijke verdeling van vaccins moet de ambitie echt omhoog.’ 

Vaccinongelijkheid

De verwachting is dat de ongelijkheid tussen landen de komende tijd verder gaat toenemen, mede door de terughoudendheid van de rijkere landen om de vaccinpatenten voor het coronavaccin openbaar te maken. Nog geen tien procent van de inwoners van Afrika is gevaccineerd en het risico dat een besmet persoon sterft als gevolg van corona is twee keer zo groot als in rijke landen.

Servaes: ‘De volhardende positie van de EU in haar weigering om patenten vrij te geven zodat ook armere landen hun bevolking kunnen vaccineren is de grootste schande van deze tijd. De keuze om private winsten van farmaceuten boven een eerlijke verdeling van vaccins te plaatsen is zowel immoreel als kortzichtig, gezien de mutaties van het virus die ook hier toeslaan.’

Rapport

Lees het hele rapport van Oxfam Novib op hun website.

Meer over Oxfam Novib Jeff Bezos Bill Gates Coronavirus CoVid-19 Vermogen Ongelijkheid Michiel Servaes

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close