Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

FD: negatieve rente raakt goede doelen hard

Kort & Goed

7 februari 2020

Het Financieele Dagblad bericht vrijdag op de voorpagina over de harde gevolgen van de negatieve spaarrentes voor goede doelen.

Gestapelde kwartjes met rente naar beneden.
Gestapelde kwartjes met rente naar beneden. © Shutterstock.com/Doubletree Studio

door Redactie Vf

Het is al een tijd lang in het nieuws de mogelijkheid, en inmiddels de realiteit dat de spaarrentes bij de meeste grootbanken negatief worden. In elk geval voor de vermogende, en de zakelijke klanten. 

Ook voor goede doelen heeft dit verstrekkende gevolgen, zoals het FD bericht. Grote goede doelen hebben veel liquide middelen geparkeerd bij de banken, vaak langdurig om bijvoorbeeld bij noodhulp direct te kunnen reageren. Over veel van dit geld moet dus binnenkort negatieve rente worden betaald.

5300 uur collecteren

Adriana Esmeijer van het Prins Bernhard Cultuurfonds laat optekenen dat ze straks meer dan een ton per jaar kwijt zijn. Daar moet 5300 uur voor worden gecollecteerd. 

Goede Doelen Nederland

Margreet Plug, directeur Goede Doelen Nederland over de negatieve spaarrente:

‘Ook goede doelen ontkomen hier kennelijk niet aan en moeten dus rente gaan betalen over een deel van de spaartegoeden. Helaas want wij vinden dit een zeer onwenselijke ontwikkeling omdat goede doelen het gedoneerde geld willen besteden aan het maatschappelijke doel waar het voor gegeven is. Het heeft overigens niet alleen grote impact op goede doelen, maar ook op andere sectoren zoals zorginstellingen of gemeenten. Maar het zou mooi zijn als een bank oog heeft voor de bijzondere positie van goede doelen'.  

‘Wij verkennen met onze leden alternatieven om het betalen van negatieve rente te voorkomen, zoals vanzelfsprekend het spreiden van tegoeden over meerdere banken’.

Uitzondering bij Rabobank

Het FD meldt ook dat er door de Rabobank een uitzondering wordt gemaakt voor goede doelen. In principe geldt er bij de die bank vanaf 12,5 miljoen een negatieve rent voor de grote zakelijke klanten. Echter geeft de Rabobank aan dat er ruimhartigere afspraken gemaakt kunnen worden gezien het maatschappelijke karakter van de goede doelen maar ook van de bank zelf.

Lees hier het volledige artikel op het de website van het Fiancieel Dagblad.

Bron: het Financieele Dagblad

BNR Nieuwsradio: Ask me Anything

Luister ook naar de uitzending Ask me Anything van BNR (vrijdag 7 februari 2020) met daarin Siep Wijsenbeek, directeur van de Vereniging van Fondsen in Nederland (FIN). Het eerste kwartier is hij aanwezig in de uitzending om de negatieve spaarrente en de effecten daarvan op goede doelen/fondsen te bespreken. 

Meer over Rode Kruis Goede Doelen Nederland FIN Siep Wijsenbeek Margreet Plug Financieele Dagblad Adriana Esmeijer

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close