Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Adviescommissie: Bescherming Nederlands cultureel erfgoed moet worden verbeterd

Onderzoek Kort & Goed

7 oktober 2019

De onafhankelijke commissie-Pechtold, een adviescommissie ingesteld door de Raad van Cultuur, stelt in haar advies dat de bescherming van cultureel erfgoed nieuwe aandacht verdient. ‘Niet alleen de Rembrandts en Van Goghs van vroeger, maar ook de topstukken van nu en de toekomst zijn het beschermen waard’.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Pla2na

door Redactie Vf

Het advies, getiteld ‘Van terughoudend naar betrokken’, werd vorige week aan minister van Engelshoven (OCW) aangeboden. De commissie pleit voor een bewuster aanwijzingsbeleid op basis van een duidelijke visie op de Collectie Nederland, zodat deze de aankomende jaren verder kan groeien. In het advies schrijft de commissie-Pechtold onder andere dat het huidige beleid te terughoudend is.

Rubens

De directe aanleiding voor het adviesrapport vormde de ophef rond de verkoop van een tekening van Peter Paul Rubens in veilighuis Sotheby’s, eerder dit jaar. De tekening bracht 7,2 miljoen euro op, maar werd vermoedelijk aan een buitenlandse koper verkocht. De door wijlen prinses Christina aangeboden tekening kon daardoor niet behouden blijven voor de nationale collectie. 

Nederlands erfgoed buiten zicht

Op dit moment bestaat er een lijst van beschermde kunstvoorwerpen in particulier bezit. Er staan 723 stukken op, maar de lijst wordt al lange tijd niet meer aangevuld. Terwijl kunstverzamelaars die cultureel erfgoed bezitten hun stukken niet kwijt kunnen: vanuit Nederland bieden relatief weinig kopers zich aan, maar naar het buitenland verkopen is ook geen optie.

In het buitenland is de administratie van particulier cultureel erfgoed veel beter op orde, stelt kunstdetective Arthur Brand tegen Nu.nl. ‘Zij hebben complete lijsten van hun kunstschatten. Als je in Engeland of Frankrijk vertelt dat wij die Rubens zijn kwijtgeraakt, dan lachen ze je uit.' 

De rest van het artikel over de beleidsverschillen tussen Nederland en andere landen is hier te lezen.

Ook het volledige advies van de Commissie-Pechtold is online te vinden via de site van Bescherming Cultuurgoederen.

Meer over Cultuur Renée Steenbergen Cultureel Erfgoed Kunst

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close