Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Ruim tweehonderd topstudenten ontvangen buitenlandbeurs Cultuurfonds

Kort & Goed

9 juli 2019

234 topstudenten hebben op kosten van het Cultuurfonds een buitenlandbeurs (een financieel duwtje in de rug om aan een prestigieuze buitenlandse universiteit te kunnen studeren) mogen ontvangen. Gezamenlijk waren de beurzen goed voor bijna drie miljoen euro, een miljoen meer dan vorig jaar. Het maakt het Cultuurfonds de grootste particuliere beurzenverstrekker van Nederland.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // 99Art

door Redactie Vf

Vooral wetenschapsstudenten hebben een beurs bemachtigd (168 studenten) en ongeveer zestig procent van die groep is vrouw. Vrijwel alle bursalen jagen een master- of PhD-titel na. Zij doen onderzoek aansluitend op hun studie in Nederland. Een aantal krijgen een zogenoemde ‘in residency’ plek voor beeldende kunst in Nederland. 

Het Prins Bernard Cultuurfonds geeft al sinds 2002 beurzen uit dankzij particuliere giften, waarmee duizenden ambitieuze studenten hun talenten volop konden ontwikkelen en uit konden groeien tot deskundigen in hun vakgebied. ‘We merken dat steed meer schenkers enthousiast zijn over het bijdragen aan een beurs,’ zegt directeur Adriana Esmeijer. ‘De afgelopen jaren zien we een toename van de giften hiervoor. Maar de loterijen leveren jaarlijks ook een fantastische bijdragen hieraan.’

Het Cultuurfonds gaf beurzen uit voor:

 • Geneeskunde
 • Bestuurskunde
 • Managementopleidingen
 • Psychologie
 • Rechten
 • Film- en theaterwetenschappen
 • Architectuur
 • Health
 • Data Science
 • Theologie
 • Beeldende kunst
 • Muziek (studie of instrument).

‘Angelsaksische focus’ 

Net zoals voorgaande jaren gaan veel studenten naar het Verenigd Koninkrijk om verder te studeren. De naderende Brexit lijkt weinig effect op die keuze te hebben, al waren er volgens socioloog en voorzitter van de wetenschapsbeurscommissie Paul Schnabel wel meer vragen over studeren in het VK. ‘Er is nog steeds een grote Angelsaksische focus,’ zei Schnabel. Oxford, Cambridge en de London School of Economics (LSE) zijn onverminderd populaire studiebestemmingen, net als de Amerikaanse universiteiten van Harvard, Stanford en Berkeley. Dit jaar trekken er ook studenten naar New York, Kyoto, Leuven, Melbourne en Turijn.

Studieschuld

Het viel Schnabel op hoe hoog de gemiddelde studieschuld van de beursaanvragers dit jaar is. ‘We zagen studieschulden tot 80.000 euro. Er zijn hoge leningen afgesloten bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) en soms worden bij banken of andere instellingen extra leningen afgesloten.’ Volgens Schnabel geeft het feit dat studenten zich dusdanig in de schulden werken ‘enige reden tot zorg’. Het kan veroorzaakt worden door het leenstelsel, maar ook door de grote ambitie van de studenten, die mogelijk meer risico willen en durven te nemen.

Meer over Cultuurfonds Studeren

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close