Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Huis-aan-huiscollecte springlevend, dankzij innovatie: de 'pincollectebus'

27 februari 2018

Met de pinbus wordt meer opgehaald dan bij de traditionele collecte. Bij een collectebus waar alleen contant geld gedoneerd kan worden is de gemiddelde donatie 1,50 euro, bij een pincollectebus is dat 3,75 euro. Van de vijftig gemeenten waarin met de nieuwe bus werd gecollecteerd, bleken in Den Haag de gulste gevers te wonen, met gemiddeld € 7. Daarna kwam Bussum (€ 6,70) en Aalsmeer (€ 5,65).

Collectebus voor de Nederlandse Brandwonden Stichting
Collectebus voor de Nederlandse Brandwonden Stichting © Stichting Collecteplan

door Redactie Vf

Met de pinbus wordt meer opgehaald dan bij de traditionele collecte. Bij een collectebus waar alleen contant geld gedoneerd kan worden is de gemiddelde donatie 1,50 euro, bij een pincollectebus is dat 3,75 euro.

Van de vijftig gemeenten waarin met de nieuwe bus in de periode september – december 2017 werd gecollecteerd, bleken in Den Haag de gulste gevers te wonen, met gemiddeld € 7. Daarna kwam Bussum (€ 6,70) en Aalsmeer (€ 5,65).

Bij een collectebus waar alleen contant geld gedoneerd kan worden is de gemiddelde opbrengst 65 euro per bus. De gemiddelde opbrengst per pinbus in 50 gemeenten bedraagt 141,50 euro, waarvan 33,50 euro is gepind en 108 euro contant is gedoneerd. Bijna 25% van de donaties bij een collecte aan huis, is een donatie met de betaalpas of mobiele telefoon.

‘Met deze cijfers bewijst de nieuwe collectebus zich als succesvolle innovatie voor de goede doelen,’ aldus Wouter Langeveld van Stichting Collecteplan.

Koudwatervrees

Ook collectanten zijn enthousiast over de nieuwe collectebus. Meer dan 90% geeft aan volgend jaar weer met de pinbus te willen collecteren. Langeveld: ‘Voor hen is het prettiger, want contant geld zorgt voor een zware bus en het nodige telwerk na afloop. Collecteren met pin is bovendien veiliger als je in het donker over straat moet.’ Mensen blijken vaak verrast te zijn bij de eerste kennismaking met de pinmogelijkheid. ‘We merken wel dat sommigen nog wat koudwatervrees hebben. Ze pinnen volop in de winkels, maar zijn de collectebus met pin nog niet gewend. We verwachten dan ook dat het aantal pintransacties bij collecteren aan huis nog verder zal stijgen.’

Voorkeur voor contactloos

Opvallend veel van de gepinde donaties, zo’n 60%, wordt contactloos betaald. Dat is hoger dan de betalingen in bijvoorbeeld winkels en horecabedrijven waar de helft van de pintransacties contactloos wordt afgerekend.

Veilig en anoniem

Steeds meer mensen hebben geen of weinig contant geld in huis. Voor iedereen die toch wil geven, hebben vorig jaar 21 nationale goede doelen de handen ineengeslagen en bieden zij een alternatieve betaalmethode. Sinds dit jaar is dat aantal uitgebreid naar 24 fondsen. Sinds september vorig jaar kan zowel contactloos, met pin als met contant geld worden gedoneerd aan de deur. Doneren met je betaalpas of mobiel bij de pincollectebus is net zo makkelijk en veilig als in de supermarkt. Het enige verschil is dat je als gever het bedrag zelf kunt bepalen. Het goede doel krijgt geen gegevens van de gever. Die blijft anoniem, zal niet gebeld worden en zit nergens aan vast.

De nieuwe collectebus kan alleen worden ingezet door goede doelen met een CBF-keurmerk, zodat deze niet in verkeerde handen kan vallen. Daarnaast zijn de collectanten herkenbaar door hun identificatiebewijs van het collecterende goede doel.

500 roulerende pinbussen

De nieuwe collectebus is een initiatief van start-up Easycollect Services, Stichting Collecteplan, CCV Nederland en 24 participerende goede doelen. De 500 pinbussen worden na elke collecteweek doorgegeven aan een volgend collecterend fonds. Zo blijven de kosten beperkt en worden de bussen zo breed mogelijk ingezet. Fondsen hebben een vaste collecteweek. De helft is eind vorig jaar met de nieuwe bus op pad geweest. Van februari tot en met juni gaat de andere helft van de goede doelen ermee collecteren.

Bron: Stichting Collecteplan

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close