Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Beperking giftenaftrek kan averechts uitpakken

9 maart 2023

Nu de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt, liggen vermogende Nederlanders onder een vergrootglas. Zo vinden bijna zes op de tien Nederlanders dat rijken meer moeten schenken aan goede doelen dan mensen met een lager inkomen, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson uit april 2022. Met de nieuwe regelgeving voor de giftenaftrek die sinds 1 januari 2023 van kracht is, stimuleert het kabinet de rijken echter niet om meer te schenken. Zij zet royaal geefgedrag van vermogenden juist onder druk door de periodieke giftenaftrek te begrenzen. Hierdoor bestaat het risico dat zij minder aan goede doelen gaan geven.

IMC Weekendscholen worden via ABN AMRO MeesPierson gesteund door grote gevers
IMC Weekendscholen worden via ABN AMRO MeesPierson gesteund door grote gevers © Arno Stevens

door Frank Aalderinks

Het kabinet heeft ingezet op een vereenvoudiging van het belastingstelstel. Zo is de giftenaftrek tot een jaarlijks bedrag van 250.000 euro per huishouden ingeperkt. Meer doneren kan nog steeds, maar leidt niet langer tot fiscaal voordeel. Het kabinet maakt een uitzondering voor periodieke giften die tot en met 4 oktober 2022 zijn aangegaan. Deze zijn tot uiterlijk 2027 nog volledig aftrekbaar.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Doneren Giftenaftrek Grote Giften Overheid Belasting Geefklimaat Vermogen Filantropie Advies Frank Aalderinks ABN AMRO MeesPierson Vf 25-1 IMC Weekendschool

Frank Aalderinks

Gastauteur

Frank Aalderinks is Hoofd Filantropie Advies van ABN AMRO MeesPierson en adviseert grootvermogende filantropen. Hij was onder andere werkzaam voor De Regenboog Groep en Artsen zonder Grenzen. Aalderinks is auteur van de ‘Grote Giften Gids’. Met relevant onderzoek maakt hij trends zichtbaar en slaat hij een brug tussen gevers en goede doelen.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close