Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Wat is het effect van de meldplicht datalekken?

8 januari 2016

Alle organisaties die persoonsgegevens verwerken, worden met ingang van 1 januari 2016 verplicht om inbreuk op de beveiliging die leidt tot bijvoorbeeld diefstal, verlies of misbruik van persoonsgegevens te melden bij het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Als vanzelfsprekend moeten ook goede doelen voldoen aan deze meldplicht datalekken, die als doel heeft om tot een betere bescherming van persoonsgegevens te komen. Het CBP krijgt de bevoegdheid om flinke boetes op te leggen. Die kunnen oplopen tot maximaal € 820.000.

Toestemming, toegang, gevoelige data, en data transfer de EU uit
Toestemming, toegang, gevoelige data, en data transfer de EU uit © Good Stock/Shutterstock.com

door Patrick Jordens

Wat zijn persoonsgegevens?

Om de impact van de nieuwe privacywetgeving te kunnen overzien is het goed om eerst even terug te gaan naar de basis. Bij persoonsgegevens gaat het om alle informatie die direct of indirect herleidbaar is tot een individu. Goede doelen zitten vaak op een ‘grote berg’ persoonsgegevens, zeker diegenen die aan actieve fondsenwerving in de particuliere sector doen. Dat zijn gegevens van donateurs, maar dat kunnen ook gegevens zijn van vrijwilligers, prospectdonateurs, medewerkers, collectanten of personen van wie het doel de gegevens verzamelt omwille van de doelstelling. Denk hierbij aan patiëntgegevens bij een gezondheidsfonds.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over AVG GDPR Privacy DMCC Meldplicht datalekken Patrick Jordens Vf 17-8

Gerelateerde berichten

Patrick Jordens

Gastauteur

Jordens is gastdocent marketing, dataprivacy en ethiek aan de Hogeschool van Rotterdam en oprichter van DMCC Group Holding, een groep organisaties die compliance met consumentenrecht, privacyrecht en informatiebeveiliging als specialisatie hebben. Tot de groep bedrijven behoren het compliance adviesbureau DMCC Nederland, compliance e-learning platform Weetwatjezegt, ICT Security Compliance organisatie The Trusted Third Party (TT3P) en kwaliteitscontrole organisatie Trusted Quality & Integrity Solutions B.V. (TQIS). Jordens is, vanuit zijn brede expertise op deze gebieden actief als bruggenbouwer tussen de politiek, de overheid, zijn toezichthouders en de markt. Hij voert, niet zelden namens de belangenorganisaties in de sector, gesprekken en onderhandelingen over de uitleg en invoering van (nieuwe) wet- en regelgeving, met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en toezichthouders.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close