Fondsenwervers wereldwijd worden gevraagd deel te nemen aan een enquête die ongepast gedrag van donateurs onderzoekt. Doel van de enquête is om de omvang en aard van het probleem en uiteindelijk mogelijke oplossingen te vinden. De eerste resultaten van lopend onderzoek werden afgelopen maand gepresenteerd tijdens het congres van het Chartered Institute of Fundraising (CIOF) in het Verenigd Koninkrijk, en de resultaten zijn zorgwekkend. Het EFA schrijft over de bevindingen.

Intimidatie, aanrakingen en aanranding
76 procent van de respondenten geven aan dat zij te maken hebben gehad met seksuele intimidatie, waarvan 65 procent door een donateur. Seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt gemeld vanuit alle typen donateurs, maar komt voornamelijk voor bij grote gevers. Het gaat het vaakst om ongewenste opmerkingen (24 procent), maar ook ongewenst fysiek contact of ongepaste toenaderingspogingen worden door meer dan één op de tien respondenten genoemd. 0,5 procent meldt slachtoffer te zijn geweest van aanranding.
38 procent van de respondenten gaf aan dat zij hun ervaringen niet hebben gemeld bij de organisatie. Een kwart van de mensen die dit wel deden, kregen te horen dat ze geen officiële klacht moesten indienen.
Enquête
Het nieuwe onderzoek bouwt voort op eerder werk van fondsenwervingsdenktank Rogare en CIOF. Rogare verzamelt alle inzichten en is van plan de resultaten later dit jaar te publiceren. Ook werkt het instituut aan een Code of Conduct - een gedragscode – waarin wordt vastgelegd welk gedrag van donateurs wordt verwacht. Voor donateurs wil Rogare bewustwording creëren dat ongepast gedrag onacceptabel is.
‘Donateurdominantie –woorden, daden en gedragingen van donateurs die ervoor zorgen dat fondsenwervers zich onveilig voelen – is een ernstig probleem dat structurele verandering vereist om het aan te pakken,’ zegt Heather Hill van Rogare. ‘De gedragscode is niet alleen bedoeld als waarschuwing voor potentiële daders, maar vooral ook om fondsenwervers te laten zien dat zij gesteund worden.’