Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Bestuurders Stichting Hulptroepen Alliantie geschorst, beslag gelegd op rekeningen

Nieuws

3 mei 2022

De rechtbank heeft, op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM), Sywert van Lienden en Bernd Damme geschorst als bestuurders van Stichting Hulptroepen Alliantie. Uit onderzoek van het OM blijkt dat de stichting werd ingezet om orders binnen te halen voor hun eigen commerciële bedrijf. Een dag later legde het OM beslag op de Nederlandse bankrekeningen van de oud-bestuurders.

Sywert van Lienden bij Buitenhof op zondag 6 juni (screenshot)
Sywert van Lienden bij Buitenhof op zondag 6 juni (screenshot) © Buitenhof // NPO Start

door Redactie Vf

Van Lienden ligt als gezicht van de stichting al langer onder vuur vanwege zijn handelen tijdens de pandemie. Hij sloot een deal ter waarde van honderd miljoen euro met de overheid voor het leveren van mondkapjes. Samen met zijn compagnons beloofden zij dat zonder winstoogmerk te doen, maar uiteindelijk werd er ongeveer dertig miljoen euro aan de deal verdiend. Van Lienden zelf verdiende negen miljoen: uit verschillende hoeken klinkt de luide roep dat hij dat bedrag terug zou moeten storten. De schorsing van het bestuur wordt gezien als een stap die daaraan bij zal dragen.

Strafrechtelijk onderzoek naar verduistering

Het OM doet ook een strafrechtelijk onderzoek naar Van Lienden, Damme en Camille van Gestel, die al eerder terugtrad. Dat onderzoek werd ingesteld nadat Randstad aangifte deed tegen de stichting. Het uitzendbureau leverde gratis personeel aan de stichting.

Het strafrechtelijk onderzoek richt zich ook op verduistering: een dag later legde het OM beslag op de Nederlandse bankrekeningen van de oud-bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie. Die rekeningen hebben een waarde van 11,5 miljoen euro. ‘Op deze bankrekeningen konden we direct beslag laten leggen,’ deelde het OM mee. ‘Het onderzoek naar waar de rest van het geld is, loopt nog.’

Bron: NOS
Meer over Stichtingen Fraude Openbaar Ministerie Coronavirus CoVid-19 Pandemie Mondkapjes Sywert van Lienden Bernd Damme Stichting Hulptroepen Alliantie

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close