Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Natuurmonumenten gaat krachten bundelen met Campina

Kort & Goed

27 februari 2019

Er komt een samenwerkingsverband tussen Natuurmonumenten en Campina om melkveehouders bewuster te maken van de staat van de Nederlandse natuur. De non-profit en het zuivelbedrijf slaan de handen ineen om de aankomende jaren de natuur te verbeteren; vooral op de boerenbedrijven die melk leveren voor Campina.

Boswachters Natuurmonumenten en
boeren Campina slaan handen
ineen voor versterking Nederlandse
Natuur. Vlnr: boswachter Jan Quik,
melkveehouder Niels Wassenaar,
boswachter Esther Rust, koe Vlekje,
melkveehouder Coen Wantenaar,
boswachter Sander Veenstra,
melkveehouder Ard van Veen.
Boswachters Natuurmonumenten en boeren Campina slaan handen ineen voor versterking Nederlandse Natuur. Vlnr: boswachter Jan Quik, melkveehouder Niels Wassenaar, boswachter Esther Rust, koe Vlekje, melkveehouder Coen Wantenaar, boswachter Sander Veenstra, melkveehouder Ard van Veen. © Natuurmonumenten & Campina

door Redactie Vf

Het doel: een toename van het natuuroppervlak op het boerenland in 2025, en een duurzamer beleid daaromheen. Door meer aandacht te geven aan de boerennatuur kunnen weidevogels en kwetsbare flora en fauna beter beschermd worden.

Dat begint bij een betere bodemgezondheid. Melkveehouders zouden hun velden minder moeten maaien, waardoor het gras langer wordt en nuttige bloemen en kruiden langer in de wei blijven staan. Vooral vlinders en insecten profiteren van langer gras. Boeren moeten daarnaast het voer voor de koeien zo veel mogelijk uit de directe omgeving (en exclusief uit eigen land) halen.

Ook gaan melkveehouders bijdragen aan meer streekeigen landschapselementen, zoals bomenhagen, houtwallen en bosschages.

‘De natuur staat behoorlijk onder druk. De Nederlandse landbouw hoort op het gebied van voedselkwaliteit, productie en efficiëntie tot de wereldtop, en daar zijn we trots op,’ licht Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten, toe. ‘Tegelijkertijd is duidelijk dat onze voedselproductie een hoge rekening neerlegt bij de Nederlandse natuur. Met deze samenwerking overbruggen we een kloof die lang heeft bestaan. Boeren en boswachters slaan de handen ineen en gaan werken aan gezonde natuur op gezonde boerenbedrijven. Liefst 30 procent van Nederland bestaat uit grasland voor de melkveehouderij, dus dat heeft in potentie een gigantische impact.’

Met de lancering van ‘On the way to PlanetProof’-zuivel probeert Campina haar relatie met de natuur actief te verbeteren. Voor de productie van melkproducten met dat keurmerk worden hogere eisen gesteld aan natuur, dier en klimaat. PlanetProof producten zijn iets hoger geprijsd, maar deze meerprijs komt volgens Natuurmonumenten ten goede aan de boeren die PlanetProof produceren. Ook kan de coöperatie van melkveehouders duurzamere initiatieven uitwerken.

Bas Roelofs, directeur van FrieslandCampina, is enthousiast over de plannen. ‘Een boeren familiebedrijf wordt vaak van ouder op kind doorgegeven. Dag in dag uit spannen melkveehouders zich in en doen investeringen om hun bedrijfsvoering en land klaar te maken voor de toekomstige generatie. Hopelijk wordt onze beweging gesteund door iedereen die waarde hecht aan duurzaamheid. We zijn trots dat Natuurmonumenten deze stappen omarmt en gezamenlijk met ons verder wil bouwen. Met boeren en boswachters brengen we vakmensen bij elkaar die samen het verschil kunnen maken.’

Campina wil, in samenwerking met Natuurmonumenten, de criteria voor PlanetProof-producten nog verder aanscherpen. In 2025 moet het keurmerk zo compleet mogelijk zijn.

'Boeren en boswachters slaan de handen ineen en gaan werken aan gezonde natuur op gezonde boerenbedrijven' - Marc van den Tweel

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close