SOS Kinderdorpen is nu een officiële partner van het humanitaire departement van de Europese Commissie (DG ECHO). DG ECHO financiert noodhulp aan slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten.
SOS Kinderdorpen is nu een officiële partner van het humanitaire departement van de Europese Commissie (DG ECHO). DG ECHO financiert noodhulp aan slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten. De Europese organisatie trekt hierin samen op met uitvoerende NGO’s en gespecialiseerde VN-agentschappen. Met het aangaan van een Framework Partner Agreement is SOS Kinderdorpen nu een van deze uitvoerende partner-NGO’s waar DG ECHO mee samenwerkt.
Wereldwijd is de Europese Unie een van de belangrijkste en grootste donoren op het gebied van humanitaire hulp. Vanaf nu is SOS Kinderdorpen één van de ongeveer tweehonderd NGO’s waar de humanitaire hulpafdeling ECHO mee samenwerkt. Hoewel SOS Kinderdorpen zich van oorsprong focust op lange termijn ontwikkeling, kan de internationale kinderontwikkelingsorganisatie vanuit haar bestaande faciliteiten en programma’s in 134 landen direct in actie komen in crisissituaties.
Noodhulp vanuit bestaande faciliteiten
Na een ramp telt ieder uur. SOS Kinderdorpen is vaak al aanwezig in of dichtbij het rampgebied. Hierdoor kunnen SOS medewerkers direct handelen in geval van nood. Daarnaast is SOS Kinderdorpen in veel landen al decennia lang actief, kent er de weg en is de nodige infrastructuur aanwezig. Omdat SOS Kinderdorpen aanwezig blijft na een ramp, kan een brug geslagen worden van noodhulp naar duurzame ontwikkelingsprogramma’s en het voorkomen van rampen in de toekomst.
Vanuit bestaande faciliteiten zet SOS Kinderdorpen noodhulpprogramma's op. Deze noodhulp kan bestaan uit het verstrekken van eerste hulpgoederen zoals voeding en medicatie, maar ook uit dagelijkse kinderopvang en (psychosociale) begeleiding aan kinderen en families. Daarnaast zorgt SOS Kinderdorpen ervoor dat kinderen zo veel mogelijk kunnen doorleren in een veilige omgeving. Zo konden we in Peru vanuit onze kinderdorpen direct starten met de distributie van voedsel, schoon drinkwater en medicijnen na de overstromingen en aardverschuivingen eerder dit jaar. In de vluchtelingencrisis levert SOS Kinderdorpen hulp in 14 landen, bijvoorbeeld door communicatie met familie elders mogelijk te maken door middel van ICT faciliteiten.
“Voor SOS Kinderdorpen is het aangaan van deze Framework Partner Agreement een mooie ontwikkeling”, aldus Stefan van der Swaluw, programmastrateeg van SOS Kinderdorpen. “Het geeft ons de mogelijkheid om meer kinderen in nood snel te bereiken en de impact van een ramp tot een minimum te beperken’’.
Bron: SOS Kinderdorpen