Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Bolle wangen voor het Longfonds

28 oktober 2016

Brecht Janssen, hoofd Marketing en Fondsenwerving en Arlette van Maanen, hoofd Communicatie van het Longfonds vertellen over het streven naar maatschappelijke impact en de passende campagne die ze daarbij lanceerden.

door Redactie Vf

Marthe Damman ging voor het Vakblad in gesprek met Brecht Janssen, hoofd Marketing en Fondsenwerving en Arlette van Maanen, hoofd Communicatie van het Longfonds. Over het streven naar maatschappelijke impact en de passende campagne die ze daarbij lanceerden.

Bolle wangen, een rood aangelopen gezicht, aderen die langzaam opzwellen. Ronald de Boer heeft er wel eens beter uitgezien. In een reclame voor het Longfonds houdt  hij zo lang mogelijk z’n adem in en daagt de rest van Nederland uit hetzelfde te doen.

Het is een bijzondere campagne van het  Longfonds dat twee jaar geleden de omslag heeft gemaakt van een klassiek goed doel  dat geld ophaalt, naar een organisatie die  maatschappelijke impact realiseert: schone  lucht voor iedereen en alle longziektes de wereld uit. De moderne campagne ‘Adem in’, die zich vooral online afspeelt, is een uitvloeisel  van die omvorming.

Brecht Janssen,hoofd Marketing en Fondsenwerving en Arlette van Maanen, hoofd Communicatie  bedachten hem en kijken halverwege de actie terug.

Van onderaf

Eerst even over die omvorming. “De nieuwe  koers van het Longfonds past bij de huidige  tijd”, leggen Brecht en Arlette uit. “Heel  veel initiatieven beginnen nu van onderaf en zijn niet meer top-down. Kijk naar Uber en AirBnb.”

“Een goed doel oude stijl is eigenlijk een  doorgeefluik van geld”, zegt Brecht. “Er zijn donateurs en leden, en hun donaties besteden we aan wetenschappelijk onderzoek, zorg en preventie. De mensen van nu zijn kritischer en hebben meer eigen initiatief.  Kijk maar naar initiatieven als Alpe d’Huzes of particuliere geldinzamelacties voor  bijvoorbeeld een weeshuis in Sri Lanka.  Dit zijn gepassioneerde mensen die zelf het  verschil willen maken. Het Longfonds moet hierin meegaan. We worden dus steeds meer een netwerkorganisatie.”

Achterban activeren

De campagne voor de rookvrije schoolpleinen laat die nieuwe rol van het Longfonds goed  zien. “We hebben vooral aan onze achterban gevraagd mee te helpen. Dat heeft veel meer  impact dan dat we als goed doel alles alleen doen. Ga maar na: ouders die aan de directeur van een school vragen of het roken op het schoolplein alsjeblieft mag ophouden, dat heeft veel meer impact dan een brief of e-mail van een goed doel.”

“Want ook zij willen dat hun kind niet gaat roken.” De actie werkte als een olievlek: steeds meer scholen gaan meedoen. “Dat hadden we nooit alleen te weeg kunnen brengen. Nu zegt  de PO-raad eigenlijk dat álle schoolpleinen rookvrij zouden moeten zijn.”

Samenwerken

Een beweging zijn betekent ook nieuwe samenwerkingen aangaan. Met bedrijven bijvoorbeeld. “Waarom niet? Voor ons is essentieel dat je op missieniveau overeenkomsten hebt. Dat is een randvoorwaarde om met elkaar te kunnen samenwerken.

Brecht: “Zo werken we samen  met een aantal autofabrikanten. Ook zij  werken aan een wereld met minder fijnstof in de lucht. Hoe meer mensen en partijen we erbij betrekken, hoe groter onze stem en hoe sneller we onze dromen kunnen waarmaken.”

Aletta: “Het Longfonds is niet zo groot, 70 fte ongeveer, een begroting van 16  miljoen euro. Voor de ontwikkeling van een vaccin tegen astma heb je wel 100 miljoen  euro nodig. Hoe je dat dan aanpakt? Wij hebben een verbindende rol. Zo hebben we vorig jaar nationale en internationale longwetenschappers bij elkaar gebracht met  de vraag om samen een plan te ontwikkelen om sneller tot een vaccin te komen.

Dat wordt nu uitgewerkt en daar gaan we samen financiering voor zoeken. Dit heeft veel meer impact dan losse onderzoeken financieren.” 

Lees verder in de digitale edtitie van het Vakblad Fondsenwerving.

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close