Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

FIOD doet inval in Moskeeën

9 september 2016

De FIOD verdenkt bestuurders religieuze charitatieve instellingen van witwassen en 'wil weten waar het geld naar toe gaat. 

door Redactie Vf

De FIOD verdenkt bestuurders religieuze charitatieve instellingen van witwassen en 'wil weten waar het geld naar toe gaat. Afgelopen donderdag heeft de diens invallen gedaan in twee salafistische moskeeën in Tilburg en Utrecht.

Dat gebeurde in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen en verdachte geldstromen uit het Midden-Oosten. Hoofdverdachten zijn de salafistische Tilburgse imam Ahmad S. en zijn zoons, die bestuursfuncties vervullen bij een stichting die steun verleent aan 'vluchtelingen, daklozen, gewonden en zieken in en buiten Nederland', en twee stichtingen op educatiegebied.

Tonnen

Justitie denkt dat er bij mogelijk meer dan tien transacties sprake is geweest van het witwassen van enkele tonnen. Herkomst en besteding van de gelden is onduidelijk. 'We willen gewoon weten waar het geld vandaan komt en waar het naar toe gaat', liet een woordvoerder van het Functioneel Parket weten.

De herkomst van gelden waarmee salafistische instellingen worden gefinancierd, liggen de laatste jaren onder een vergrootglas; onlangs werd nog bekend dat er dit jaar een voormalig schoolgebouw in Rotterdam werd aangekocht met geld van een charitatieve instelling uit Dubai. De stichting zou banden de activiteiten van Al Aida financieren. Daar zou volgens de Volkskrant ook in dit geval sprake van zijn. 

De krant schrijft

Een van de verdachte stichtingen heeft een overboeking van tonnen ontvangen van een liefdadigheidsorganisatie uit het Midden-Oosten, die verbonden is aan een instelling die door de Amerikanen op de sanctielijst is gezet. Waarschijnlijk gaat het om RIHS uit Koeweit, die banden zou hebben met Al Qaida. Het OM wil dat niet bevestigen. Daarnaast ontvingen de verdachten geldtransfers uit Saoedi-Arabië. Ook stuurden zij zelf geld via money transfers naar Syrië, Jordanië, Libanon en Oekraïne. 'Onderwerp van onderzoek is of de verdachten gelden witwassen', aldus het OM. 'Ook wordt onderzocht waar het geld naartoe gaat. Dit om vast te stellen of dat overeenkomt met de doelen die de stichtingen zich stellen, of dat het geld anders wordt besteed.'

De verdachten zijn niet aangehouden.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close