Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Vernietigend oordeel Britse parlement over handelswijze goede doelen

28 januari 2016

Recente commotie in Engeland omtrent de handelswijze van telefonische fondsenwervers komt de sector op flinke kritiek en mogelijk nieuwe wetgeving te staan. Een onderzoekscommissie (PACAC)  van het Britse parlement noemt de directie van goede doelen als Oxfam, het Britse Rode Kruis en NSPCC ‘incompetent of doelbewust blind.’

door Redactie Vf

De PACAC-commissie dreigt met nieuwe wetgeving, wettelijke bescherming voor kwetsbare personen en de mogelijkheid tot strafrechtelijke vervolging voor het onrechtmatig verkrijgen van persoonsgegevens.

Ethische grenzen

Het onderzoek startte nadat uit publicaties van de Britse krant The Daily Mail was gebleken dat bij telefonische fondsenwerving doelbewust ethische grenzen werden overschreden, het Britse equivalent van het bel-me-niet-register werd genegeerd en persoonsgegevens onrechtmatig werden doorverkocht.

Er bleek door één dienstverlenende telefonische fondsenwerver bijvoorbeeld een script te worden gebruikt dat er in voorziet om door te gaan met het vragen om een donatie als tijdens het gesprek vast komt te staan dat het bij de persoon in kwestie om een kwetsbaar individu gaat die in de war is of lijdt aan dementie.

Commissie Etherington

Eerder al had een parlementaire commissie onder leiding van Sir Stuart Etherington een convenant in de sector afgedwongen waarin werd afgesproken dat goede doelen hun werkwijze doormiddel van een zelfregulerend orgaan zouden laten controleren om daarmee ethische fondsenwerving te garanderen.

De PACAC-commisie stelt teleurgesteld vast dat de goede doelen in kwestie op geen enkele - schriftelijke -  wijze ethische kwesties tot onderdeel van het contract met de dienstverlenende  fondsenwerver hadden gemaakt.

Laatste kans

Het lijkt de PACAC-commissie zeer sterk dat alle goede doelen in Groot-Brittanië zich aan de misstanden hebben bezondigd. Toch wijst zij op het belang van een ethische omslag in de sector: 'Het zou een treurig en niet te excuseren falen van de sector zijn als verdergaande wetgeving om het gedrag van fondsenwervende instellingen te controleren in de toekomst nodig is'

Civil society minister Rob Wilson: ‘Ik heb duidelijk gemaakt dat de sector een laatste kans heeft om te bewijzen dat zelfregulatie kan werken, maar ik ben bereid om wettelijke regulatie af te kondigen als dat nodig blijkt.’

Het hele rapport kan hier worden ingezien.

Lees hier het artikel dat Jeroen Hogenhout n.a.v. deze kwestie schreef en dat werd gepubliceerd in het meest recente nummer van het Vakblad Fondsenwerving.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close