Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Estafettecolumn door fondsenwervers: Kim Kreté (Armoedefonds)

Column

13 december 2022

Inflatie. Stijgende energiekosten. Zomaar twee termen die het nieuws de afgelopen tijd domineren. Armoede in Nederland is helaas aan de orde van de dag. Daar waren we ons bij Stichting Armoedefonds al veel langer van bewust. Maar waar het voorheen vooral een onderwerp dat zich achter de voordeur afspeelde was, wordt het nu steeds meer zichtbaar dat mensen moeite hebben om financieel rond te komen. En wat doe je als organisatie als je altijd al druk bent met je inzetten voor die groeiende groep minima in Nederland? Dan laat je soms je volle agenda vallen als door die bewustwording via de media hartverwarmende initiatieven ontstaan. Waar dat toe kan leiden…

door Gastauteur

Kim Kreté is medewerker Communicatie, Beneficianten en Projectleider bij Stichting Armoedefonds

Het begon allemaal met een tweet nadat bekend was geworden dat alle huishoudens energiecompensatie zouden gaan ontvangen als tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen. In die tweet werd geopperd dat als je de energiecompensatie niet nodig hebt, je deze zou kunnen doneren aan het Kansfonds, de Voedselbank of het Armoedefonds. Dit was nog voordat mensen te horen kregen wanneer en hoe zij de energiecompensatie zouden gaan ontvangen. Ik vond het zeer sympathiek en mooi dat mensen in deze moeilijke tijden aan hun medemens dachten en daarmee ook aan ons. De dag daarna werden we gebeld door de media. ‘Hebben jullie al donaties ontvangen?’ Nee, we hebben nog geen bijzondere bedragen ontvangen die we hieraan kunnen linken. ‘Gaan jullie nog een actie op touw zetten?’ Wellicht op een later moment, was ons antwoord.

Dat moment kwam twee dagen later. Om zes uur ’s ochtends kwam een artikel live op de website van de NOS waarin wij werden vermeld: ‘Al voor de energiecompensatie is uitgekeerd, wordt het geld gedoneerd’. Direct vulde de mailbox zich met vragen of men kon doneren. En toen kwam het hele team meteen in actie. Een van onze sterktes is dat wij heel flexibel zijn en direct kunnen schakelen als dat nodig is. Er werd een speciale pagina aangemaakt met een doneerknop. Deze stond nog voor acht uur diezelfde dag live. Vervolgens stroomden de donaties binnen. Ook werd er een campagne op social media gelanceerd. En lokaal ontstonden mooie initiatieven waarin wij werden genoemd als een van de goede doelen om aan te doneren. Nu zijn we drie weken en vele donaties verder, ongelooflijk!

Reageren op de actualiteit: energiecompensaties werven

In Nederland kampen ruim 640.000 huishoudens met problematische schulden. Samen met lokale hulporganisaties zetten wij ons dagelijks in om deze mensen te helpen. Deze actie is voor mij een mooi voorbeeld van hoe je altijd paraat moet blijven staan. Ook al heb je geen idee waar het toe gaat leiden. Lief en leed deel je samen. Daarvoor laat je graag alles uit je handen vallen. En dan kunnen wij niets anders zijn dan ontzettend dankbaar voor die extra warmte via de energiecompensatie.

--

Deze column stond eerder in Vakblad fondsenwerving, jaargang 24, nummer 6, dat in december 2022 verscheen.

Meer over Armoede Armoedebestrijding Armoedefonds Estafettecolumn Energiecrisis Vf 24-6 Energiecompensatie Kim Kreté

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close