Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Sywert

Editorial

29 juni 2021

Soms blijken mensen anders te zijn dan ze zich in eerste instantie voordoen. Zo hebben we allemaal inmiddels gezien dat achter de filantropische façade die Sywert van Lienden heet een miljoenenbusiness schuilgaat.

Sywert van Lienden bij Buitenhof op zondag 6 juni (screenshot)
Sywert van Lienden bij Buitenhof op zondag 6 juni (screenshot) © Buitenhof // NPO Start

door Chris Zeekant

Is er iets mis met het verdienen van miljoenen? Nee, natuurlijk niet. Als je onderneemt, neem je risico omdat je kansen ziet. Je kunt invulling geven aan een vraag die anders onbeantwoord blijft. Of je kunt het zelf beter en efficiënter dan een ander. Waarom zou je daar niet rijk mee mogen worden?

Zondag 6 juni had ik net mijn editorial voor dit nummer af. Ik schreef onder andere over Milieudefensie, en de historische uitspraak tegen het Shellconcern. En in het verlengde daarvan over het onlangs gepresenteerde stikstofplan door onder andere Natuurmonumenten. Het Natuurmonumenten waarvan Marc van den Tweel per 1 juni afscheid heeft genomen en die door Petra Hoogerwerf voor dit nummer uitgebreid is geïnterviewd. Maar toen was het zondag 6 juni en kon ik opnieuw beginnen. Want ondanks het prachtige weer moest ik toch naar Buitenhof kijken. Sywert van Lienden kwam langs. En ik was natuurlijk benieuwd of er een mea culpa kwam en ik wilde weten wat hij verder nog over de zaak te vertellen had. Toen het nieuws over de mondkapjesdeal voor het eerst uitkwam via de Volkskrant, zaten we net in het Eurovisiesongfestival. En dat beheerste dusdanig de praattafels bij OP1 en Beau dat er niet eens ruimte was om Sywert uit te nodigen. Of hij toen gekomen zou zijn, zullen we dus nooit weten.

Voor mij persoonlijk blijven er nog altijd veel vragen onbeantwoord na het zien van het interview in Buitenhof. Iets zegt me dat er te zijner tijd wel weer nieuwe artikelen verschijnen van de sterke onderzoeksredacties van FTM en/of de Volkskrant. Wat daar dan uit zal komen… we weten het niet. Maar wat we wel weten is dat niet alleen Sywert fout heeft gehandeld. Ook VWS heeft nog steeds niet de vraag beantwoord waarom ze nu eigenlijk die mondkapjes kochten, ondanks een negatief advies van het LCH. Iets met mediadruk, suggereert minister Tamara van Ark. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd.

Het is crisis, er gebeurt ontzettend veel, en alles moet snel sneller snelst. Hoe het heeft kunnen gebeuren, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Als er maar van wordt geleerd. En ergens heb ik misschien zelfs ook wel enig medelijden met Sywert. Z’n zorgvuldig opgebouwde politieke persoonlijkheid heeft hij eigenhandig aan gruzelementen geholpen. Het zal lang duren voor hij daar overheen komt.

Maar wat ik wel jammer vind, is het rookgordijn dat werd opgeworpen onder het mom van non-profit, filantropie en goed doel. Allemaal woorden die verwijzen naar onze sector. Die van tijd tot tijd al onder vuur ligt. Als er weer eens wordt geschreven over filantropie en belastingontwijking bijvoorbeeld. Zoals het stuk van ProPublica, gepubliceerd op 8 juni. Over de belasting die Amerikaanse multimiljardairs als Jeff Bezos betalen. Of liever gezegd soms helemaal niet. En het feit dat ‘charitable donations’ genoemd worden als een van de manieren om dat voor elkaar te krijgen.

Eerst zou het een daad van filantropie zijn, maar toen kwam de miljoenenwinst. En nu? Nu gaat Van Lienden dan toch echt de filantroop uithangen. Bestemming van deze winst? Iets met kanker misschien? In elk geval niet KWF en KiKa weten we inmiddels. Ik zou zeggen geef het gewoon terug aan het ministerie van VWS. Of aan de Belastingdienst, dat mag ook. Stop met rookgordijnen van ingewikkelde constructies waarom het niet terugbetaald kan worden. Vorig jaar schreven we al over een Amerikaans onderzoeksrapport waaruit zou blijken dat filantropie de democratie kan ondermijnen. Daar is hier in Nederland geen sprake van. Maar het feit dat Sywert nu mag bepalen waar dat geld naartoe moet, voelt toch een beetje vreemd. Zeker wanneer de enige bestuurder van die stichting Sywert zelf is, zoals hij in Buitenhof zei.

P.S. Ik zal Sywert alvast op weg helpen: het geld kan worden overgemaakt naar de Belastingdienst (NL86INGB0002445588), graag onder vermelding van ‘mondkapjes’.

Reacties naar redactie@fondsenwerving.nl

--

Dit artikel verscheen eerder in Vakblad fondsenwerving, jaargang 23, nummer 3, dat in juni 2021 uitkwam.
Meer over KWF Kankerbestrijding Natuurmonumenten Politiek Coronavirus KiKa CoVid-19 Mondkapjes Sywert van Lienden Vf 23-3

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close